Továbbra is jelen vagyunk a nehezebb piaci feltételeket kínáló üzleti környezetben - közölte írásos nyilatkozatban a Sberbank bécsi székhelyű európai központja.

A cikk szerzője szerint Magyarországon néhány éve a banki szektor nagy nyomás alá került, nemcsak a gyenge gazdasági fejlődés, hanem a magyar kormány által kiszabott különböző adók miatt is. A szerző emlékeztet: legutóbb a magyar állam a Bayerische Landesbank veszteséges leányvállalatát, a MKB Bankot vásárolta meg és a Sberbank is veszteséggel működik Magyarországon.

A legnagyobb orosz bank vezetője szombaton jelentette ki, hogy a Sberbank ukrán és magyar leánycége nehézségekkel küszködik. A Sberbank két éve szerezte meg 505 millió euróért a Volksbank kelet- és közép-európai leányvállalatait, köztük a Magyarországi Volksbank Zrt.-t, amely tavaly november 1-jétől Sberbank Magyarország Zrt. néven működik. A Sberbank a piaci tőkeértéke alapján Európa harmadik legnagyobb hitelintézete mintegy 70 milliárd dollárral a HSBC (170 milliárd dollár) és a Santander (80 milliárd dollár) után. A Sberbank nettó profitja 252,6 milliárd rubel (6,8 milliárd dollár) volt az augusztus végével záródott nyolc hónapban, ami 0,5 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

QP | Quality Placement