Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szövetkezeti hitelintézeti szektor közös informatikai és üzleti fejlesztéseinek eredményeként a takarékok ügyfelei mostantól az ország bármelyik takarékszövetkezeténél intézhetik befektetési megbízásaikat, nemcsak annál a takaréknál, ahol befektetéseiket eredetileg elhelyezték, vagy értékpapírszámlájukat megnyitották.

A teljes takarékszövetkezeti szektort tekintve az értékpapír-forgalmazás az első olyan üzleti terület, ahol megvalósult a takarékok teljes integrációja: a befektetési szolgáltatásokhoz nemcsak közös termékek és központi értékesítés-támogatás, hanem egységes informatikai háttérrendszer is kapcsolódik - mutat rá a közlemény.

A szektor központi bankja, a Takarékbank ehhez a tevékenységhez teljes körű üzleti támogatást nyújt a takarékoknak a termékfejlesztés, az oktatás, az értékesítés, a marketing és az informatika területén.

A takarékok ma már napi több milliárd forintnyi értékpapírt képesek értékesíteni - mondta Farkas Róbert, a Takarékbank Pénz- és Tőkepiaci Üzletágának Igazgatója, aki azt is hozzátette: a takarékok célja, hogy az idei év végéig megnégyszerezzék a náluk vezetett értékpapírszámlák számát.

A takarékok elsősorban állampapírokat és alacsony vagy közepes kockázati szinttel rendelkező befektetési jegyeket kínálnak. A befektetési termékek közül a bankbetéteknél magasabb kamatot biztosító állampapírok (az egyéves lejáratú Kamatozó Kincstárjegy és a Prémium Magyar Állampapír), valamint a befektetési jegyek (elsősorban a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap) lehetnek a takarékok legnépszerűbb termékei. A hálózatban hamarosan elérhetők lesznek a devizában denominált kötvények, a forintos vállalati kötvények és a BÉT részvénypiaca is.

A piaci bővülés érdekében további fejlesztések várhatók, az év második felétől új, egységes márkanév alatt jelennek meg a takarékok befektetési alapjai, és a termékpaletta is színesedni fog: szeptembertől egy új befektetési alap bevezetését tervezik - derül ki a Takarékbank közleményéből. A jövőben várhatóan az értékesítési pontok száma is nőni fog, jelenleg országszerte több mint 400 takarékszövetkezeti fiókban lehet elektronikus rendszer támogatásával értékpapírokat adni és venni, és további 550 fiók végez értékesítési tevékenységet.