Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Székesfehérvári Törvényszék tájékoztatása szerint az egy rendbeli csalást elkövető ötödrendű vádlottat 2 év, végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A kizárólag közokirat-hamisítás bűntettében bűnösnek talált harmadrendű vádlottal szemben 6 hónap, a negyedrendű vádlottal szemben pedig 3 hónap, 2-2 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a járásbíróság.

Hangsúlyozták, hogy az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak védői fellebbeztek, míg az ügyész gondolkodási időt kért. A vádlottaknak az ítélet kézbesítését követő nyolc napon belül lesz lehetőségük perorvoslatra.

Telefonkönyvet ígértek, pénzt kértek

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott 2011-ben megvásárolta mintegy 100 ezer cég adatait, majd egyik esetben egyedül, másik esetben a másodrendű vádlottal közösen a harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottak nevére két céget alapított anélkül, hogy a cégek tényleges irányításában utóbbiak részt vettek volna. Ezt követően megszerkesztettek egy előfizetői szerződést és egy díjbekérő számlát és azokat 1397 cég részére kipostázták vállalva, hogy a megrendelő cégek adatait internetes oldalon telefonkönyv formájában, illetve nyomtatott és CD formátumú kiadványban megjelentetik.

Az internetes oldalak azonban telefonkönyvként nem működtek, a vádlottaknak eleve nem állt szándékukban a telefonkönyv nyomtatott és egyéb változatainak elkészítése. A kipostázott szerződések alapján az elsőrendű vádlott egyedül 750, az másodrendű vádlottal közösen pedig 647 céget ejtettek tévedésbe, mely társaságok a vádlottaknak a díjbekérő számlákon szereplő közel 30 ezer forintos összegeket átutalták - írja az MTI.