A távközlési szektort a hagyományos, minden más céget érintő adók mellett 2010 óta egy különadó, az úgynevezett válságadó is sújtja, amely jelentős hatással van a Vodafone 2013 márciusában záródó pénzügyi évére. Az új telefonadó egy újabb súlyos teher, amit a társaság ezúttal már nem tud egyedül vállalni, többek között azért sem, mert a válságadóval ellentétben itt nem ideiglenes adóról van szó, ezért a Vodafone a telefonadó bevezetése miatt a tarifái módosítására kényszerül, áll a társaság közleményében.

A témával kapcsolatban a társaság sajtótájékoztatót tart majd, ahol Diego Massidda, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója, Beck György, a Vodafone elnöke és Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország nagykereskedelmi, szabályozási és jogi vezérigazgató-helyettese beszél majd a konkrét lépésekről.

A Magyar Telekom hivatalos közleménye alapján még nem egyértelmű, hogy a piacvezető szolgáltató lenyeli-e az adót. A kormány éves szinten 44,4 milliárd forintnyi bevételre számít az adóból, az idei évben a július-december időszakra ez alapján 22,2 milliárd forintnyi extra teher jut a szolgáltatókra.