Visszahívják az Abonett zöldséges gluténmentes extrudált kenyérét. A 100 grammos csomagolás a megengedettnél magasabb aflatoxint tartalmazhat - közölte a weboldalán a cég. A családi vállalkozás 100 százalékban természetes, alacsony kalóriatartalmú élelmiszereket gyárt.

Az érintett problémás tétel:

  • Tételazonosító / minőségmegőrzési idő lejárata: 24.10.2023
  • Termék EAN kódja: 5997148703625
  • Számlán szereplő cikkszám: KT01001

Az Abonett azt kéri a vásárlóktól, hogy a fenti azonosító adatokkal rendelkező termékeket küldjék vissza a cég postacímére: 2740 Abony, Füzesér dűlő 16.

A postaköltséget állják, valamint a visszárut kompenzálják. A cég júliusban is visszahívta aflatoxin miatt az egyik termékét.

Mi az az aflatoxin?

Az aflatoxin egy penészgomba által termelt kémiai anyag, amely gabonafélékben, gyümölcsökben, olajos magvakban, fűszerekben, valamint állati eredetű termékekben (nyerstej, hőkezelt tej, tejalapú termékek) fordulhat elő. Az elfogyasztott termék után betegség, mérgezés nem fordulhat elő. Az akut aflatoxin-mérgezés kockázata rendkívül alacsony - írta a családi vállalkozás. Az aflatoxinhoz köthető tünetek csak jelentősebb dózisban vagy hosszútávon, tartós fogyasztás esetén jelenthetnek veszélyt. Az alapanyagokban a növénytermesztés, betakarítás és raktározás folyamán jelenhet meg az aflatoxin. Az aflatoxin eloszlása nem egyenletes, emellett a teljes körű kiszűrését befolyásolja a használt gyorstesztek kimutatási határa, érzékenysége is - közölte az Abonett.