Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány 2022-es adócsomagjának tervezetébe néhány nappal ezelőtt bekerült egy parlamenti törvényalkotási bizottsági javaslat, amely óriási adókedvezménnyel segíti, illetve juttatja forráshoz a kormánypárti többséggel újonnan létrehozott egyetemi vagyonkezelő alapítványokat. (Összesen 32 közérdekű vagyonkezelő alapítványt hoztak lére, közülük 21 egyetemfenntartó is.)

Az eredeti adótörvényeket módosító javaslathoz képest jelentősebb változás a kedden elfogadott szövegben, hogy a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi vagy egyházi fenntartásban lévő egyetem, illetve annak fenntartója részére - felsőoktatási támogatási megállapodás keretében - adott támogatás 300 százalékával lehet csökkenteni a társasági adóalapot - hívta fel a figyelmet az Andersen adótanácsadó cég. (Más felsőoktatási intézményi támogatás esetén a társasági adóalapot a támogatás - az eredeti javaslatban szereplő mértékével - 50 százalékával lehet csökkenteni.)

A felsőoktatási támogatási megállapodást 5 helyett 3 évre lehet majd kötni. A felsőoktatási megállapodás alapján adott támogatás, ingyenes eszközátadás nem csak akkor minősül a vállalkozási tevékenység érdekében elismert ráfordításnak, ha felsőoktatási intézmény a kedvezményezett, hanem annak fenntartójának adott juttatás esetén is - ismerteti az Andersen az elfogadott módosítást.

A cégek eddig sportszervezeteknek vagy filmgyártóknak nyújtott támogatással csökkenthették adóalapjukat és adójukat. Csak a sportcélú tao-támogatás évi mintegy százmilliárd forintot irányított át a központi költségvetésből a sportszervezetek kasszájába, ahonnét aztán nem csak a célként meghatározott utánpótlás-nevelésre költik el a pénzt, hanem jut ebből a profi sportolóknak és a sportszervezetek és cégek között közvetítőknek, és még a taózó céghez is visszajuthat ebből - írta meg bennfentesekre hivatkozva korábban a Népszava.