Az idei nyáron is Horvátország volt a legnépszerűbb úticél a magyarok körében, de a horvát Adria mellett sokan választották pihenésük helyszínéül Görögországot és Olaszországot is – derül ki az Aegon utasbiztosítási adataiból.

Az Aegon Magyarország honlapján minden eddiginél többen, mintegy negyvenezren kötöttek utasbiztosítást, ezzel a valaha volt legeredményesebb nyarat zárta az online értékesítés. Az Aegon adatai szerint a legtöbben gépkocsival utaztak, és többségében voltak a családi konstrukciót igénylők. A nyaralás átlagos hossza hat nap volt.

A biztosító tapasztalatai szerint az utóbbi években, elsősorban a koronavírus-járványnak köszönhetően jelentősen nőtt azok száma, akik rászánják napi egy kávé, vagy fagylalt árát az utasbiztosításra: az utazók csaknem fele ma már az előrelátók táborába tartozik. A nyári vakációkon leggyakrabban különböző kisebb-nagyobb strandbalesetek, gyomorrontás-szerű panaszok és gépjárműkárok érik az utazókat külföldön.

Általában megbetegszenek, de az autó is sokszor lerobban

Az utasbiztosítás ezért valóban kifizetődő, amit az is mutat, hogy az Aegonnál utasbiztosítást kötők nagy arányban vették igénybe a biztosítást. Vezető káreseménynek továbbra is a betegséggel kapcsolatos esetek számítanak (összes káreset közel 40 százaléka), ezt követik a poggyásszal kapcsolatos káresemények (összes káreset közel 22 százaléka). Gépjármű asszisztenciát a biztosító segítségére szoruló ügyfelek 18,8 százaléka vett igénybe. Baleseti és koronavírus miatti kártérítésben a károsult biztosítottak 16,1, illetve 6,9 százaléka részesült

„Az Aegon kínálatában található valamennyi utasbiztosítás tartalmazza a Covid-19 fertőzéssel kapcsolatos alap sürgősségi orvosi ellátás költségeinek térítését, míg a speciális Covid-19 kiegészítő biztosítás pedig akár a teljes útiköltséget is megtéríti, ha elutazás előtt betegszik meg valaki. Ez utóbbi kockázatra kevesebben gondoltak, idén nyáron: minden tizedik biztosítást kötő utas igényelt ilyen védelmet” – mondta Bodor Máté, az Aegon Biztosító utasbiztosítási üzletágának vezetője.

Több ezer euróba kerülhet, ha nincs biztosítás

A biztosítással rendelkező utazók horribilis kiadások alól mentesültek: autószállításért kilométerenként akár 200 forintot számolhatnak fel az autómentők, egy orvosi vizit ára 50 és 200 euró is lehet, intenzív kezelés napidíja pedig elérheti az 1000-1500 eurót is. Biztosítás hiányában szintén az autósnak magának kell gondoskodnia a balesetet szenvedett, vagy meghibásodott jármű szállításáról, javításáról.

Fontos a megfelelő konstrukció kiválasztása is, például, ha aktív pihenésre készül a turista, ellenőrizni kell, hogy kiválasztott sport, nem szerepel-e a biztosító által kizárt aktivitások között. A várva várt utazás során pedig, még biztosítással a háttérben is érdemes óvatosnak lenni: az autóban nem tanácsos látható helyen hagyni semmi olyat, amely a tolvajok figyelmét felkelti, tömegközlekedésen és turistalátványosságoknál pedig figyelni kell a zsebtolvajokra.