A megalapozott gyanú szerint a két férfi társai segítségével céghálózatot hozott létre és működtetett 2017-től kezdődően fiktív számlák kiállítása céljából.

A valós gazdasági tevékenység végzése nélkül, különböző cégek nevében, stróman ügyvezetők felhasználásával kiállított számlákat különböző gazdasági társaságok felhasználták, így a fizetendő áfát jogosulatlanul csökkentették.

Készpénzben intézték

A két férfi egy nyergesújfalui irodából irányította a tevékenységet, ahol társaik az ő utasításai szerint végezték a fiktív számlák kiállítását, a készpénz felvételét, több társuk szerepe pedig a pénznek a fiktív számlákat megrendelő cégek képviselői részére történő visszajuttatása volt.

Az elkövetők összesen legalább 1,86 milliárd forint összegű vagyoni hátrányt okoztak a magyar állam költségvetésének - adta hírül a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség.

Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói több százmillió forint értékben foglaltak le ingatlanokat, gépjárműveket, pénzt.

Letartóztatták az áfacsalókat

A főügyészség indítványozta a bűnszervezet két vezetőjének, az egyik irodai alkalmazottnak, az egyik fiktív számlákat kibocsátó cég képviselőjének, a legnagyobb összegű fiktív számlákat befogadó cég ügyvezetőjének és az ő irodai alkalmazottjának, továbbá egy a pénz visszajuttatásában szerepet játszó gyanúsítottnak az egy hónapra történő letartóztatását tekintettel arra, hogy velük szemben fennáll a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlésnek a veszélye.

A Tatabányai Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és mind a hét gyanúsított letartóztatását 2022. július 16-ig elrendelte.