A vádlottak 2017-től kezdődően adóelkerülési céllal létrehoztak egy céghálózatot, melyen keresztül szójatermékeket importáltak Magyarországra.

A szlovéniai Koper kikötőbe érkező terményeket a bűnszervezet élén álló egyik vádlott által irányított német cég névlegesen a stróman vádlottak vezetése alatt álló három magyar cégnek adta el, melyek működését valójában a bűnszervezetben vezető szerepet játszó másik két vádlott irányította.

A vádlottak a szójatermékekkel kapcsolatos importbejelentéseket a tényleges gazdasági tevékenységet nem végző cégek nevében tették meg, holott a terményt valójában két - az adóelkerülés hasznát realizáló - magyar cég közvetítésével értékesítették a belföldi felvásárlóknak azt a látszatot keltve, hogy már adózott, belföldről származó terményt forgalmaznak.

A bűnszervezetet irányító vádlottak a számlázi láncolatban részes, haszonhúzó cégeket vezető másik két vádlottal különböző, leplezett kommunikációra alkalmas mobiltelefonos alkalmazások, titkos email címek, illetve személyes találkozók alkalmával tartották a kapcsolatot, illetve a kommunikációjukban a hatóságok megtévesztése érdekében nehezen értelmezhető rövidítéseket használtak. Az összehangolt cégháló működtetésével a vádlottak az import áruval kapcsolatos áfafizetési kötelezettséget elkerülve, 2018 decemberéig több mint 320 millió forint összegű vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

Az ügyészség a bűnszervezet vezetőire, illetve az alsóbb szinten működő vádlottakra egyaránt fegyház fokozatú szabadságvesztés, közügyektől eltiltás, és pénzbüntetés kiszabására, valamint a jelentős összegű vagyonelkobzás alkalmazására tett indítványt a Kaposvári Törvényszékhez benyújtott vádiratában.

A bűnszervezetben történt elkövetés miatt megemelt büntetési tételkeretben az ügyészség a bűncselekmény elkövetésében nyomatékosabb szerepet vállaló öt vádlottakkal szemben 6 és 10 év közötti, míg a hierarchiában alsóbb szinten álló négy vádlottal szemben 2 és 5 év közötti szabadságvesztés kiszabását indítványozta, ha a bűnösségüket az előkészítő ülésen beismerik - olvasható a Somogy Megyei Főügyészség közleményében.