Elismeri a pénzügyi kormányzat, hogy felerősödik a könyvelők, adózási szakemberek szerepe, munkájuk szükségessége az áfa bevallás tervezet kiajánlása után. Levelük azonban hallgat arról, hogy a kiajánlás használata szerintük miért jelentős adminisztráció csökkentés - mondta Zara László az Adótanácsadók Egyesületének elnöke.

Az adótanácsadók korábban közleményben nehezményezték, hogy olyan nyilatkozatok hangzottak el a pénzügyi kormányzattól, melyek szerint a jövő év második felétől az áfa bevallás tervezet kiajánlása jelentős adminisztráció-csökkentés, és ezek azt a képzetet kelthetik, hogy könyvelőre, adótanácsadóra ez ügyben már nem is lesz szükség, holott az egyesület véleménye szerint a munkájuk emiatt nem csökken, sőt, inkább növekszik. Azt is megemlítették, hogy ezzel kapcsolatban a miniszternek írt levelünkre nem kaptak választ.

Közleményüket követően a minisztérium adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára válaszolt a felvetésükre. Álláspontja szerint az áfa bevallás tervezet kiajánlás kormányzati kommunikációja nem sugallta, hogy ennek következményeként csökkenne a könyvelők, adózási szakemberek tevékenységének létjogosultsága, munkájának szükségessége, elismertsége.

A válasz szerint a bevallás-tervezet kiajánlása inkább a jelenlegi bevallások kitöltésének alapjául szolgáló adatrögzítési munkát fogja (legalább részben) kiváltani, illetve adott esetben a használt könyvelési szoftverek cseréjét vonhatja maga után; ez azonban semmiképpen nem jelenti a könyvelők, adózási szakemberek szakértelmének háttérbe szorítását, megbecsültségük rombolását, hanem fenti munkák szükségessége miatt éppen, hogy felerősödik a könyvelők, adózási szakemberek szerepe a korábbiakhoz képest.

A válasz arra nem tért ki, hogy az áfa bevallás tervezetek kiajánlása a minisztérium szerint miért lesz jelenős adminisztráció csökkentés, ha az áfa megállapítás és nyilvántartás előírásai, a számlák könyvelési szabályai nem változnak. Az adóhatóságtól történő számla adatok lekérdezése, azok bizonylatokkal való összevetése, a tervezett ellenőrzése ugyanis többlet feladatot jelent majd, még akkor is, ha ez az adatrögzítési munkát - legalább részben - kiválthatja. E hiányérzetük ellenére is remélik az adótanácsadók, hogy a jövőben előzetesen, és nem az intézkedések és azok kommunikációja után kerül sor érdemi egyeztetésére - zárta az egyesület elnöke. A Parlamentben korábban elhangzottakkal ellentétben ugyanis az áfa bevallás tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével - derül ki az egyesület fentebb említett közleményéből.