Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb sajtótájékoztatót tartott az Agrárminisztérium a kormánnyal nyíltan nem szimpatizáló Bige László Nitrogénművek Zrt. nevű cégével kapcsolatban. Nagy István miniszter hétfőn az írta a Facebook-oldalán, a minisztériumban dolgoznak azon, hogy számszerűsítsék "mennyivel károsította meg a gazdákat Bige László".

Csütörtökön Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy szerintük mintegy 36 milliárd forint plusz forráshoz jutott a Bige László tulajdonában álló péti Nitrogénművek Zrt. az elmúlt hét évben. Ezt az agrártárca szerint kimondottan a magyar gazdatársadalomtól vonták el. A 36 milliárd forint kétévi öntözésfejlesztési támogatás összegével egyezik meg, ennyi pénz "landolt a péti Nitrogénművek zsebébe, többek között Bige László zsebébe" - jegyzetelte le az államtitkár szavait az MTI.

Magyarország kormánya rendkívül sokat áldoz a vidékre, annak megtartó erejére, nem engedhetik meg, hogy "ilyen személyek, vállalkozások, cégek" tönkretegyék, elbizonytalanítsák a gazdálkodókat - mondta drámaian az államtitkár.

Árat emelt a Nitrogénművek, mert drágult az energia és a földgáz

Farkas Sándor szerint "most, amikor a nemzetközi piacon is bekövetkezett egy energiaár-robbanás, az elmúlt hetekben Bige László vezetésével a Nitrogénművek olyan drasztikus áremelésbe kezdett, ami teljesen váratlanul érte a magyar gazdatársadalmat, elbizonytalanította, kiszámíthatatlanná tette gazdálkodásuk jövőjét. A jelenlegi műtrágyaárak 2,5-3-szorosai a korábbiaknak, semmi nem indokolt ilyen mértékű áremelkedést" - véli az államtitkár, amikor a műtrágyagyártáshoz használt földgáz ára több mint hatszorosára emelkedett egy év alatt.

Az agrárminiszter szavaira kedden nyílt levélben reagált Bige László, többek közt arról írt, hogy 2020-ig tíz éven keresztül csökkent a pétisó ára: "2011-ben a Nitrogénművek által értékesített pétisó éves átlagára 68 455 forint volt, 2020-ban 54 363 forint volt." A jelenlegi gyártási költségekkel kapcsolatban pedig az írta, hogy "a világpiaci árakkal szemben, ahol az alapanyag, a földgáz ára az egekbe szökött, a Nitrogénművek tehetetlen". Az elszálló földgázárak és az olcsóbb műtrágya elérése kapcsán a cég szeptember végén megkereste az agrártárcát, de javaslatukat a miniszter nem fogadta el.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatai során a kartellezés ténye kiderült, ezért a GVH bírságot vetett ki a kartellezőkre, többek között a Nitrogénművekre is (a cégcsoport cégeire több mint 11 milliárd forint összértékben - a szerk.). "Erre Bige Lászlóék azt mondták, hogy egy nap szolgálják ki decemberben a magyar gazdákat, a többit exportálják" - mondta az AM államtitkára.

Megvédik a magyar gazdákat, de árat nem csökkentenek

Az államtitkár szerint elfogadhatatlannak tartják és visszautasítják azt a bizonytalanságot keltő magatartást, mint amilyen a műtrágya árával való beavatkozás a magyar termelők, gazdák életébe. Szeretnék a következő időszakban megfelelő lépésekkel elkerülni, hogy ilyen eset ne fordulhasson elő újra, a kartellezések megszüntetésére sokkal nagyobb figyelmet fognak fordítani - mondta Farkas. Azt azonban nem meri mondani, hogy lecsökkentik a műtrágya árát, de törekszenek arra, hogy kiszámítható gazdasági feltételeket teremtsenek az agrárium minden szereplőjének - írta az állami hírügynökség.

Jelen pillanatban kialakult ára van a műtrágyának, a kormány megfelelő egyeztetések után fogja eldönteni, hogy milyen beavatkozást kíván tenni - mondta az államtitkár.