A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület jelzése alapján kezdte el vizsgálni a Nébih Klenáncz József mézüzemének akácmézként forgalomba hozott termékeit, miután az egyesületek élelmiszer laboratóriumi eredményekre hivatkozva azt állították, hogy Klenáncz akácmézeinek nincs sok köze az akáchoz - írja a 24.hu.

Az egyesület többféle mérési módszerrel vizsgálta az akácmézeket: minden esetben ugyanarra az eredményre jutottak, vagyis hogy az akácmézként forgalmazott termékek gyümölcscukor és szőlőcukor aránya túlságosan alacsony, tehát "nem beszélhetünk mézről" - mondták a lapnak.

A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete azt írta, hogy az akácméz ára 50-100 százalékkal magasabb, mint az egyéb mézeké, vagyis véleményük szerint Klenáncz megkárosította a fogyasztókat.

Az egyesületek 10 Klenáncz-féle akácmézet is bevizsgáltak, és ezek közül egyik sem érte el a megfelelő gyümölcscukor-szőlőcukor arányt – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Klenáncz a +Dick Kereskedelmi Kft. cégén keresztül 8 magyarországi CBA-üzlet tulajdonosa, a CBA-üzletek polcain pedig állandó terméknek számít a Klenáncz-féle méz. Olyannyira, hogy a CBA Piros akácmézét is Klenáncz József gyártja.

A CBA a lapnak először a beszállító, vagyis Klenáncz nyilatkozatát küldte el. Ebben arról ír, hogy az általa beszállított virágmézek mindegyike teljes mértékben megfelel a hatályban lévő jogszabályoknak, és a CBA is azt ecseteli, hogy az összes beszállított termék vizsgálati jegyzőkönyvét eljuttatta Klenáncz hozzájuk.

Végül a CBA visszahívta a kifogásolt termékeket az üzletekből.

2016-ban már több áruházlánc megvált Klenáncz József kínai mézzel felöntött mézeitől. Ekkor a CBA, a Spar, az Auchan, a Metro és az Aldi is levette a polcairól a kínai mézkeverékeket. A méhészek fogyasztóvédelmi eljárást is kezdeményeztek Klenáncz ellen tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat címén.