Az egyéves tesztidőszak tapasztalatai alapján, környezetvédelmi vállalásaival összhangban az Aldi úgy döntött, hogy országszerte valamennyi olyan üzleténél lehetővé teszi a használt étolaj leadását, ahol a tárolók elhelyezésére lehetőség nyílik. A telepítés után az áruházlánc 152 üzlete közül több mint 100 áruháznál lesz leadható műanyag palackban a sütőolaj: decemberben 20 áruháznál telepítik a gyűjtőket, a többi üzletnél pedig a következő hónapokban helyezik ki a bejárathoz közeli, frekventált helyeken.

Az Aldi Magyarország 2020 decemberében kezdte meg együttműködését a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.- vel, aminek során az áruházlánc 11 üzleténél helyeztek el a használt sütőzsiradék leadására alkalmas konténereket.

A vásárlók körében hamar népszerű lett a leadási lehetőség, már a telepítés utáni hetekben folyamatosan nőtt a leadott mennyiség, egyes üzleteknél pedig naponta háromszor is megteltek a gyűjtők. Az Aldi és a Biofilter így havonta több tonna étolaj környezetbe jutását akadályozta meg, hiszen a begyűjtött étolajat újrahasznosították.

„A lakosságnak egyre nagyobb az igénye arra, hogy az otthonukban keletkezett konyhai hulladékoktól környezetbarát úton váljanak meg. A további Használt Étolaj Box-ok kihelyezésével erre könnyedén lehetősége nyílik mindenkinek, aki szeretne aktívan részt venni a körforgásos gazdaságban” - mondta Deák György, a Biofilter Zrt. alapító-vezérigazgatója.

A kihűlt étkezési olajat elég egy műanyag palackba visszatölteni, majd az áruházaknál kihelyezett tárolókba dobni, az elszállításról és az újrahasznosításról az országos begyűjtőhálózattal rendelkező Biofilter Zrt. gondoskodik.