Amíg az üzletember jóban volt Orbán Viktorral, addig pályázat nélkül kaphattak cégei állami földeket, és minden évben gond nélkül meghosszabbították a szerződéseiket - írja a Blikk. 2014-ben például 1440 hektárnyi földet birtokolhattak leginkább a Balaton környékén és a nyugati határszélen. Ez abból a listából derült ki, amelyet a Blikk tavaly perelt ki a Nemzeti Földalapkezelőtől (NFA). De miután Simicska Lajos a 2014-es választások megnyerését követően "kiesett a pikszisből", és összerúgta a port a kormányfővel, az első adandó alkalommal elbukta ezeket a földeket. Október 15-én ugyanis lejártak a szerződéseik, de ezúttal nem hosszabbították meg azokat.

A felsorolt cégeknek nincs megbízási szerződésük az NFA-val a 2015-ös gazdasági évre vonatkozóan - tájékoztatta a NFA a Blikket, amikor sorra vették Simicskáék agrárcégeit. A korábban használt területeket az NFA folyamatosan vonja be haszonbérleti pályázati eljárásaiba. Várhatóan még a tavaszi munkák megkezdése előtt sikerül új nyerteseket hirdetni - felelte a lapnak az NFA.

A 15 margitszigetnyi terület után komoly állami pénz is járt. Ha a hektáronként átlagosnak tekinthető évi 70 ezer forinttal számolunk, akkor évi 100 millió forint a támogatás összege - derül ki a cikkből.