Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Habár a Csányi Sándor OTP-elnökhöz köthető Homatech Recycling Zrt. beruházásából közvetlenül nem kerül külföldre termék, a magyar exportőrök számára finanszírozási és biztosítási konstrukciókat szolgáltató állami Eximbank nyújt hitelt a cégnek az induláshoz - olvasható a Magyar Nemzetben.

A Homatech finanszírozási kérelme az Eximbank belföldi beruházási hitelkonstrukciójára irányult, amely nem az exporttermékre koncentrál, hanem a munkahelyteremtésre. És bár a hitelnyújtás csak akkor lehetséges, amennyiben a hitelfelvevő legalább két lezárt gazdasági évvel rendelkezik, ezt is felül lehet írni projekt jellegű ügyletek esetében. A Homatech ilyen jellegű kölcsönt igényelt, amire gyorsan pozitív választ kapott a banktól, sőt az október közepén alapított cég beruházását a kormány máris nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilváníttatná - értesült a napilap.

A kiemelt beruházásoknak az az előnye, hogy a jogszabályban meghatározott engedélyezési határidők csökkennének, továbbá nem kell például a település építészeti-műszaki tervtanácsi véleménye, a településképi véleményezési eljárás is elmaradhat, sőt településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

A cég a lapot arról tájékoztatta, hogy éves szinten 30 ezer tonna használt gumi, illetve gumihulladék gyakorlatilag károsanyag-kibocsátással nem járó, környezetbarát hasznosítására képes modern üzemet tervez.

A beruházás januárban indul, a tervek szerint a 18 hónapig tartó kivitelezési időszakot követően 2017-ben indulhat el Százhalombattán az egyedülálló technológiára épülő mintaüzem - közölte a Homatech.