A MVM Zrt. üzletrész adásvételi szerződést írt alá 2022. március 17-én a szerb Maneks csoporttal az Energotehnika Južna Bačka és az Elektromontaža Kraljevo társaságban cégenként 33,4 százalék részesedés megvásárlására - derül ki az MTI híréből.

Szerbia két vezető energetikai kivitelező vállalata sok évtizedes energiapiaci tapasztalattal rendelkezik. A tulajdonszerzés a két kivitelező cégben lehetőséget jelent az MVM-csoport számára, hogy regionális terjeszkedési stratégiájával összhangban fokozatosan növelni tudja jelenlétét Szerbiában és a nyugat-balkáni régióban - véli az állami vállalat vezetése.

A tranzakciót a tervek szerint 2022 második negyedévében zárják.

Az Orbán-kormány állat nagyra duzzasztott és átláthatatlanul gazdálkodó MVM-csoport februárban jelentette be, hogy megállapodott az E.On Hungária Zrt.-vel arról, megveszi az E.ON Áramszolgáltató Kft.-t.

Tavaly év végén az MVM Energetika Zrt. alaptőkéjét 208 milliárd forinttal, 796,612 milliárd forintra emelték, erről a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter rendelkezett.

A lakossági rezsicsökkentés által okozott hatalmas veszteségről a Portfolio írt január végén. A közpénzből működő MVM évről évre 400-450 milliárd forintos veszteséget termel a rezsicsökkentés miatt, ez az összeg azonban meg is duplázódhat, ha tartósan magasak maradnak a gázárak - írta januárban a lap, ám az azóta történt világpolitikai események azt mutatják, hogy ezzel a hatással tartósan számolhatunk.