Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint duplájára nőtt a Századvég Politikai Iskola Alapítvány bevétele 2012-ben: 894,8 millió forintra az előző évi 379,5 millióról - derül ki az alapítvány Országos Bírósági Hivatalhoz benyújtott beszámolójából (a közhasznú szervezeteknek a honlapjukon is közzé kell tenni elmúlt évi közhasznúsági jelentéseiket, de a Századvég alapítvány internetes oldalán jelenleg csak a 2011-es dokumentum érhető el.) A 2012-es beszámolóban korrigálták a 2011-es bevételt is: 405,8 millióról 379,5 millióra. A fejlődés így is látványos, a Századvég Alapítvány bevétele 2010-ben ugyanis még 142,6 millió forint volt.

A gazdaságkutató 179 milliós követelést elengedett az alapítványnak

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2012-es mérlegéből kiderül, hogy az évben 178,9 millió forint követelést elengedett a Századvég Politikai Iskola Alapítványnak. Az alapítvánnyal szemben 177,9 millió forint tőke és 10,4 millió forint kamatkövetelése állt fenn, de a gazdaságkutató cég vezetősége 95 százalékos valószínűségét látta annak, hogy az alapítvány nem tudja ezt visszafizetni, így 95 százalék mértékű értékvesztést számoltak el a cég mérlegében - áll a Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2012-es beszámolójának mellékletében.

A Századvég folyóiratot és szellemi műhelyt 1985-ben alapította Stumpf István politológus, volt miniszter, most alkotmánybíró, hivatalosan a Századvég Politikai Iskola Alapítvány 1993-ban jött létre, célja volt többek közt az "új politikatudományi oktatási rendszer bevezetése", kezdetben folyóirat és könyvkiadással foglakozott, majd képzéssel és kutatással is. A honlapja szerint a Századvég Alapítvány "a magyarországi rendszerváltozásban aktív szerepet vállalt fiatal generáció szellemi arculatának kifejeződéseként jött létre". Az alapítvány "a magyar progresszió értékeinek és az európai fejlődés mintáinak bemutatására törekedett. Az alapító szakkollégiumi nemzedék fontos szerepet játszott az új magyar demokratikus jogállam és piacgazdaság megteremtésében". (Az iskolai mellett működik egy kutatási alapítványa és egy hallgatói ösztöndíjas egyesülete is a Századvégnek.)

A "magyar közélet professzionalizálódását" segítik

Céljait a 2012-es beszámolójában így írja le a Századvég: "alapítványunk célja a magyar közélet professzionalizálódásának elősegítése, amely magában foglalja a társadalomtudományi kutatások, felmérések készítését, a színvonalas politikatudományi és civil képzések biztosítását, a hiánypótló társadalomtudományok területén fontos könyvek, folyóiratok megjelentetését, konferenciák szervezését. Célja továbbá a közvélemény-formálás, a magyar társadalmat foglalkoztató, a magyar közéletet érintő kérdések megfogalmazása, folyamatok elemzése és ezek közzététele."

A Századvég Alapítvány elnöke Lánczi András, elnökhelyettese Szalay-Bobrovniczky Kristóf, stratégiai igazgatója G. Fodor Gábor. A vezetőség tagja még Barthel-Rúzsa Zsolt operatív igazgató, Orbán Balázs András kutatási igazgató és Keresztesi Péter kommunikációs igazgató. A szervezet foglalkoztatottainak átlagos statisztikai állományi létszáma 32 fő volt 2012-ben.

Az alapítvány 2012-es 894,8 milliós bevételéből 702,6 millió volt az alaptevékenységből és 192,2 millió forint a vállalkozási tevékenységéből származó bevétele. A ráfordításainak összege azonban meghaladta a bevételét, így a mérleg év végén 36,7 milliós mínuszt mutatott. A személyi kiadások 167,3 millióra rúgtak, ebből a vezető tisztségviselők juttatásaira 25,1 millió ment el 2012-ben.

vastag nyíl: tulajdonos, vékony: cégjegyzésre jogosult, dupla: fb-tag, zöld: jogelőd/jogutód

A jó állam

Az alapítvány összesen 60,5 millió forint támogatást kapott 2012-ben (e mellett az értékesítési nettó árbevétele 834,8 millió forint volt). A támogatók közt volt az állami vállalatok közül 15-15 millió forinttal a Paksi Atomerőmű Zrt., a Magyar Villamos Művek Zrt. és a Szerencsejáték Zrt. A támogatásokat közvélemény-kutatások és médiaelemzések készítésére fordították. A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 2,5 milliót utalt, míg a kínai irányítás alá került BorsodChem Zrt. egymilliót - ezen támogatásokat a Fókuszban a nemzeti érdek című konferenciák megrendezéséhez használták fel (a rendezvénysorozat közös szervezői a Századvég, a Széll Kálmán Alapítvány és Heti Válasz kiadója). A Századvég folyóirat 2011-es 4. lapszámának támogatására a Nemzeti Kulturális Alap 2012 májusában 192 ezer forintot adott az alapítványnak, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől az Államreform operatív program keretében egy 6,1 milliós és egy 2,6 milliós támogatás érkezett, amiket a Civil Információs Centrum létrehozására, eszközvásárlásra és munkabérre költötték. Egy rendezvényszervező-marketing cég, a Max & Future Kft. is adott 1,5 milliós támogatást, amit szintén közvélemény-kutatásra és elemzésre fordított a Századvég.

A Századvég 2012-ben az oktatás területén elindította a politikai kommunikációs tanácsadó képzését. Négy konferenciát rendezett Fókuszban a nemzeti érdek címmel, több diplomata és nagyköveti tájékoztatót tartott, valamint a Civil információs centrum keretében civil szervezeteknek képzést tartott társadalmi felelősségvállalás, pályázatírás és pénzügyi témában. Tavalyelőtt három könyvet, két Századvég és két Nemzeti Érdek című folyóiratot jelentetett meg. Összesen 126 darab, társadalomtudományi és szociológiai kutatást végzett - derül ki a beszámolóból.