A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint 2010-hez képest 2020-ig 470 milliárd forintról 253 milliárd forintra süllyedt az orosz közvetlen tőkebefektetések összege hazánkban - írja a G7. Ez alapján az látszik, hogy az orosz tőke elhanyagolható mértékben van jelen Magyarországon.

A külföldi leányvállalatokra vonatkozó adatokból az látható, hogy az orosz többségi tulajdonú vállalatok 2019-ben csupán 270 milliárd forint árbevételt értek el, és 892 munkahely volt ezeknél a vállalatoknál. 2013 óta az inflációnál kisebb mértékben nőtt csak az orosz cégek árbevétele.

A legnagyobb orosz vállalat az atomenergiában érdekelt: a paksi ASE AO az orosz állami Roszatom magyarországi leánycége. Az atomenergia-ipart eddig nem érintették a fejlett világ szankciói. A második legnagyobb száz százalékban orosz tulajdonú vállalkozás a Delrus Europe Kft. Ez egy orosz orvosi eszközöket forgalmazó vállalat, aminek saját oroszországi gyártása is van. Alapvetően a szovjet utódállamokban működik, európai cége a Delrus Europe budapesti központtal. Őket biztosan érinteni fogják a szankciók, hiszen az átutalási nehézségek miatt az európai import és export elszámolása alaposan megnehezült.  A 11 milliárdos forgalmú cégnek csupán négy alkalmazottja van.

A harmadik legnagyobb orosz résztulajdonú vállalat az Alma Group Kft. A 6,9 milliárdos cégnek 2020 óta csak kisebbségi tulajdonosa Vladimir Kurakin, aki korábban egyedül tulajdonolta a céget. Alkalmazottja nincs a cégnek, egy zuglói társasházi lakásba van bejegyezve, 2022 januárjában a NAV kezdeményezett eljárást, mert nem adott be bevallást, ahogy a 2020-as beszámolót sem nyújtotta be, csak a 2019-est. A cég teljes bevétele 2019-ben exportból származott, eléggé úgy fest a beszámoló alapján, hogy csak keresztülfolyattak egy jelentős összeget a cégen.

Az Orion Elektronikai Kft. tulajdonosai között szankcionált orosz vállalat is feltűnik: a kisebbségi, kilencszázalékos tulajdonos Rosznyeft nem juthat európai finanszírozáshoz, így magyar leányának banki finanszírozása is kétséges lehet. A legnagyobb cégek közé bekerült a 2019-ben 4,4 milliárdos árbevételű Gellert Trading Kft., amely szintén nem adott le 2020-ra beszámolót. A Fortis Distribution Kft. számítástechnikai nagykereskedelemmel foglalkozik, a Roden Mobile Kft. programozással. Informatikai területen van egy magyar vállalat, amelynek jelentős orosz befektetője van: az XAPT Kft., amelynek  14 százalékos tulajdonosa a moszkvai Technoserv Consulting LLC.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.