Minek írjam ki, úgysem jelentkezik senki! - mondták a napilapnak sok helyen a Balaton déli partján boltokban, éttermekben, kávézókban, fagylaltosnál, sörözőben, de még vízibicikli-kölcsönzőtől is.

Egy lángosos szavai szerint négyszázezer forintért nem jön senki, hogy havi 26-27 napot gályázzon a forrós olaj mellett napi 13-14 órát. Ugyanennyiért elmehetnek csaposnak, ami feleennyire sem pokoli hely.

Olyanok jönnek, akiket semmire sem lehet használni, nem dolgozni akarnak, csak sok pénzt keresni - állította egy balatonfenyvesi vendéglős. Szavai szerint régebben visszatérő középiskolásokkal és egyetemistákkal csinálta végig a nyarakat, megállapodva előre az órabérben. Most viszont hiába egyezik meg, lehet, hogy két nap múlva már a szomszédban dolgozik, mert ráígérnek egy százast, esetleg kettőt óránként.

A déli parton a legszerencsésebbek 1100-1300 forintos órabérért találtak felszolgálót, jó szakácsnak pedig 1500 forint alatt nem próbálnak megegyezést kínálni.

A munkaerőhiánnyal nemcsak a vendéglők, a különféle üzletek is elkeseredett harcot vívnak. Egy fonyódi vendéglős szerint panaszkodnak is a nyaralók, hogy durván megdrágult a Balaton, de valahogy ki kell gazdálkodni az elszállt béreket.

A balatoni vállalkozók szerint a helyzet tavaly óta is romlott, hiszen egyre kevesebben jönnek haza azok közül, akik a nyári szezonban a Balatonon dolgoztak, aztán télre kimentek a síparadicsomokba.