Ebben az évben mintegy 350 ezer tonna alma várható, ami az elmúlt 10 év egyik legalacsonyabb mennyisége, és amiért leginkább a tavaszi fagyok a felelősek. – mondta az Infostartnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Magyarországon jelenleg 24 ezer hektáron termesztenek almát, ez bő 20 évvel ezelőtt 42 ezer hektár volt. Az elmúlt 5 évben a termés 350-500 ezer tonna között ingadozott

Az az ország északkeleti részén, ahol az almatermő területek mintegy 70 százaléka található, a húsvétot követelően három egymás utáni éjszaka is mínusz2-6 Celsius-fokos lehűlések voltak. Az akkor nem tűnt végzetesnek és bőséges volt a virágzás, de május-júniusban nagyon jelentős gyümölcshullás következett be. A kárt a tavaly nyár óta tartó aszály csak fokozta.

Bár ilyen mértékű terméskiesés okán alapvetően magasabb árakra lehetne számítani a piacon, ezt azonban tompítani fogja, hogy az EU-ban jó almatermést várnak: 12,2 millió tonna a prognózis.

A FruitVeB elnöke szerint különösen jó termése lesz a lengyeleknek, akik az idei 4,5 millió tonnájukkal az EU almatermésének több mint a harmadát adják.

Ha nem lesznek kimagaslóan jó árak, hogy kompenzálják a jelentős kieséseket, akkor várhatóan nagyon sokan felhagynak az almatermesztéssel.

A mostani, soha nem látott aszály miatt várható, hogy jövőre nem lesz virág a fákon. Az idei termés kinevelése mellett a fáknak ugyanis egyáltalán nem marad energiája arra, hogy még virágrügyeket is képezzenek. Így az arra kell számítani, hogy jövőre is nagyon gyenge lesz a termés.