Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy a kormány szerint novemberben nyugdíjemelés lesz, ami valójában 1,2 százalékos nyugdíjkorrekciót jelent: 100 ezer forintos havi nyugdíj esetén havi 1200 forint. Ez maximum 3 kiló almára elég az almaszezonban - hívta fel a figyelmet Schmuck Erzsébet -, mert akkor lehet 400 forintért kapni a kilóját, de szezonon kívül biztosan nem.

Müller Cecília országos tisztifőorvos napi három almát ajánlott az embereknek, hogy jobban tudjon a szervezetünk védekezni a vírus ellen. A kormány legalább annyival emelhette volna mindenki nyugdíját, hogy kiteljen belőle a napi három darab alma - jegyezte meg az LMP politikusa.

Az időseket sújtja legjobban az árrobbanás

Az 1,2 százalékos emelés azt jelenti, hogy a kormány az idén mindössze 4 százalékos inflációval számolt a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján, miközben az élelmiszerek ára 7,8 százalékkal emelkedett, ezen belül a zöldségek, gyümölcsök 18,5, a párizsi, kolbász 17 százalékkal.

Az idősek kiadásai között három jelentős tétel van: az élelmiszerek, a gyógyszer és a rezsi - mondta az országgyűlési képviselő.

Számoljon újra a kormány!

Az LMP javasolja a kormánynak, hogy vizsgálja felül a nyugdíjas fogyasztói kosarat, és számolja újra a nyugdíjemelés alapjául szolgáló infláció mértékét. Az ellenzéki párt szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány akkor is csak év végén korrigálja a nyugdíjakat, ha az év közbeni infláció meghaladja az év eleji nyugdíjemelést. Ráadásul Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben - az LMP társelnökének kérdésére - megígérte, hogy a nyugdíjasok az idén novemberben kamatostul kapják az emelést - emlékeztetett az MTI szerint Schmuck Erzsébet.

Hol a kamat, miniszterelnök úr?

De hol marad a beígért kamat? Mert a bejelentésből kimaradt. Miniszterelnök Úr! Csak nem felejtette el? - tette fel a kérdést az ellenzéki politikus.

Az LMP egyik fő célja a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, ezért követeli a kormánytól, hogy a nyugdíjkorrekcióval ne várják meg az év végét, a gazdasági növekedés eredményeiből a nyugdíjasok is részesüljenek, a minimálnyugdíjakat legalább 2,5-szeresére emeljék, és az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentsék 27 százalékról 5 százalékra - mondta a párt társelnöke online sajtótájékoztatóján.