A helyzet egyébként nem túl biztató, hiszen tény, hogy az ÁNTSZ visszavonta a patikák többségének a régebbi működtetők nevére szóló engedélyét. Nagy szerint az engedélyek visszavonásának jogi háttere nem tisztázott, a döntés (amit természetesen megtámadtak) nem jogerős. Továbbra is küzdenek, a 38 tagú láncból még mindig működik 15 patika, pedig gyógyszerbeszerzéseikért előre és készpénzben kénytelenek fizetni.

Az ügy előzményéhez tartozik, hogy az Alma-hálózat 2007-es indulásakor gyógyszerszállítójuk a Hungaropharma Zrt. lett, amely kezességet vállalt a gyógyszertárak felszereléséhez a működtető által felvett 500 millió forintos hitelhez. Emellett exkluzív szállítási szerződést is kötöttek, amiben információink szerint a törzskészletre 10 hónapos, a napi beszerzésekre 4 hónapos fizetési határidő szerepelt. A kapcsolat akkor romlott meg, amikor az eredeti vállalkozásokat azok tulajdonosa, Bálint István saját, MEG Zrt. nevű cégébe helyezte át.

Mint Szabó Ferenc, a Hungaropharma vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a patikák felszerelésének és működési engedélyének "átmentése" az ilyen helyzetre vonatkozó szerződési pontok értelmében lehetővé tette, hogy - a fennálló tartozások biztosítása céljából - a Hungaropharma a cégbíróságon saját nevére bejegyeztesse az Alma-lánc helyiségeinek bérleti joga és berendezései felett rendelkező Gyógyszerellátó Hálózat Kft.-t (GYH). A láncot a vezérigazgató szerint szeptember végétől a Hungaropharma és a GYH által létrehozott Alma Gyógyszertár-működtető Kft. üzemeltetné tovább.

Nagy hangsúlyozta, hogy a MEG is kezességet vállalt a félmilliárd forintos hitelre, amit azóta vissza is fizettek. Szerinte a konfliktus nem a MEG belépése, hanem a lánc további terjeszkedése miatt keletkezhetett. Úgy tervezték ugyanis, hogy újabb 23 patikát nyitnak, ami szállítójuktól kétmilliárd forintos azonnali készletet igényelt volna. (A viszony megromlásakor a szállítói állomány 3,2 milliárd forintra rúgott.)