Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénztár piaci súlya a taglétszáma alapján a 2015-ben meghaladta a 19 százalékot, a vagyon alapján pedig megközelítette a 17 százalékot. A pénztár tagjai összesen 1,1 milliárd forintot igényelhetnek vissza a megtakarításaik utáni 20 százalékos adókedvezmény révén.

Tavaly 9 700 új tag csatlakozott a nyugdíjpénztárhoz, többségükben 45 év alattiak, így a létszám elérte a 219 ezer főt (míg az összes eddigi tag, aki valaha megfordult a pénztárban, 350 ezer fő). A múlt évben az átlagos havi befizetés 10,3 ezer forint volt.

Idén az első öt hónapban a pénztárba 4800-an léptek be, ez azonban kissé felülmúlta a kikerülők (kilépők, nyugdíjba menők) száma. Abban bízom, hogy 2016 végére néhány száz fővel sikerül növelni a múlt év végi taglétszámot - mondta lapunk kérdésre Nagy.

A kamatkörnyezethez és az ügyféligényekhez alkalmazkodva a pénztár úgy döntött, hogy október 1-jétől új választható portfóliót indít, ez lesz a hatodik a sorban. Az egyik fontos cél a legnagyobb, a Kiegyensúlyozott portfólió 81 százalékos arányának csökkentése.

Az Óvatos névre keresztelt portfólióban 85 százalék súllyal kötvény- és pénzpiaci eszközök, 15 százalékban pedig részvények lesznek a régiós és globális piacokról - mondta Köves Benedek, az OTP Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója. Az utóbbi révén a portfólió várható hozama a nyugdíjpénztáraknál megszokott hosszabb mérési időtávon magasabb, mint a Klasszikus portfólióé, mérsékelt kockázatvállalás mellett.

Választható portfóliók megoszlása
MegnevezésSzázalék
Kockázatkerülő0,88
Dinamikus1,55
Klasszikus5,53
Növekedési10,96
Kiegyensúlyozott80,97
Összesen100,0