A hazai elektromosautó-használat, így összességében a zöld mobilitási szolgáltatások magyarországi terjedését erősíti majd tovább a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett két vállalat együttműködési megállapodása. Az Alteo és az AutoWallis a töltési infrastruktúra fejlesztésével, valamint az e-autók forgalmazásának további erősítésével is segíti majd a piac fejlődését.

Miközben az előző év azonos időszakához képest az idei év első felében közel 50 százalékkal több elektromos gépjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, a szakemberek szerint ezt a bővülést a töltési infrastruktúrának is követnie kell. „Az e-mobilitás a mindennapi életünk részéve válik, és a gépjárművek töltése egyre több szálon kötődik a fenntarthatósági és energiahatékonysági beruházásokhoz” – mondta el Novotny Dénes, az Alteo e-mobilitási üzletágának vezetője. A szakember, aki ezt az irányt már tavaly decemberben, a Napi.hu-nak adott interjújában felvázolta, úgy látja, hogy otthon és a munkahelyen lehet legkényelmesebben tölteni a járműveket. Azonban ez a kombó akkor igazán költséghatékony, ha a töltőberendezések kiépítése fenntartható megoldás keretében valósul meg.

Az Alteo önálló, a töltőberendezések üzemeltetésével és e-mobilitási szolgáltatásokkal foglalkozó üzletága, az Alte--Go fenntartható megoldásokat kínál az elektromos töltőberendezések kivitelezésében, üzemeltetésében, lefedve az e-mobilitáshoz szükséges szolgáltatások teljes palettáját.

A töltési infrastruktúra mellett az e-mobilitás megkerülhetetlen pillére az elektromos gépjárművek forgalmazása. A kategória felfutását jól mutatja, hogy tavaly 43 százalékkal több ilyen autót értékesítettek világszerte, az öreg kontinensen pedig 137 százalékkal több e-autó talált gazdára az egy évvel korábbihoz képest. Ormosy Gábor, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója közölte, hogy az AutoWallis Csoport Kiskereskedelmi Üzletága 2020-ban mintegy ezer elektromos, illetve hibrid gépjárművet adott el a Csoport által lefedett 14 országban. Ez szerinte azt mutatja, hogy a vásárlók egyre nyitottabbak a zöld technológiákra. A további előrelépéskehez azonban megfelelő töltőhálózat kell nem csak a magyar úthálózaton, de az otthonokban is. Ehhez ajánlanak pionír megoldásokat az AutoWallis Csoport tagjai.

Az Alte-Go-val kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy a két társaság olyan szolgáltatásokat nyújtson, melyek nemcsak a vásárlók számára előnyösek, hanem a vállalatok részvényesi értékét is növelik. Bár a hangsúly az e-mobilitáson van, a megállapodás kiterjed arra is, hogy az AutoWallis Csoport gépjárműkereskedéseinek és szervizeinek az Alteo saját, többségében megújuló alapú energiatermeléséből származó villamos energiát biztosít. Szintén része a stratégiai partnerségnek a töltéshez kapcsolódó innovatív energetikai megoldások értékesítése, mint például a dinamikus energiamenedzsment, a későbbiekben pedig az energiatárolás.