Új üzemmel bővítheti Budapesti fényforrásgyártó bázisát a General Electric (GE), amivel akár másfélszáz új munkahely is létrejöhet a GE Hungary Kft.-nél - értesült lapunk. A volt Tungsram-gyár abból a globális átszervezési hullámból profitálhat, amelynek keretében a GE világszerte több üzemét is bezárja és csökkenti alkalmazottainak létszámát. A GE ez év januárjában, a várakozásokat felülmúló negyedik negyedéves üzleti beszámoló publikálását követően jelentette be, hogy 2014-ben be kívánja zárni két észak-amerikai és egy mexikói üzemét. Az egyesült államokbeli tervek részeként lakat kerülhet a Ravenna városában működő, csarnokok megvilágítására használatos gázkisüléses (HID) lámpákat gyártó egységre is. Bár a meccs még koránt sincs lefutva, információink szerint ennek az Ohio állam északkeleti részén található, jelenleg 164 főt foglalkoztató üzemnek az áttelepítésére kerülhet sor. Igaz, egy indiai helyszín is versenyez Budapesttel, de úgy tudjuk, a magyar főváros esélyei a jobbak.

Lapunk a General Electricnél is érdeklődött, hogy az amerikai gyárbezárások miként érinthetik a hazai termelést. A hivatalos válasz szerint a magyarországi gyártás az energiatakarékos termékekre fókuszál, a stratégia pedig az, hogy a társaság ledrendszereket fejlesztő és komplett megoldásokat biztosító céggé alakuljon át. Hozzátették:  2012-ben mintegy 300 millió darab fényforrást gyártott a GE, ezek a termékek Magyarországról áramlanak ki az európai, a közel-keleti és az afrikai piacra, a ledgyártásban pedig hazánknak vezető szerep jut Európában.

Tiltakozás az USA-ban

Az érintett amerikai munkavállalók természetesen tiltakoznak a gyárbezárási tervek ellen. A szakszervezetek március közepén demonstráltak Warren belvárosában, ugyanis Ohio északkeleti térségében nem csak a GE ravennai üzemének dolgozói vannak veszélyben. A cég januári közlése szerint szintén bezárás fenyegeti 2014-ben a GE warreni lámpagyárát - a két üzemben összesen több mint 360-an dolgoznak -, továbbá egy Philips-üzemet, az RG Steel acélgyára pedig tavaly május óta nem termel. Utóbbi cég csődje miatt több mint ezren vesztették el állásukat, és bár akadt vevő az egységre, az újraindulásra legalább májusig várni kell.

A több évtizedes múltra visszatekintő ravennai lámpagyár az Ohio.com beszámolója szerint egyharmad alatti kapacitáskihasználtsággal működik, a vevők ugyanis átpártoltak a kevésbé költségesen üzemeltethető, energiahatékonyabb világítási megoldásokhoz. Ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottak létszáma is csökkent az elmúlt években: ezt jól jelzi, hogy a gyár dolgozói 2012-ben 235 ezer dollár adót fizettek a városnak, szemben a 2009-es 322 ezerrel.

Sherrod Brown szenátor szerint a Warrenben és Ravennában dolgozó GE-dolgozók szakterületük legjobbjai között vannak, így a vállalatnak inkább gyártást kellene hoznia ezekbe az üzemekbe. Ennek kapcsán még januárban arra szólította fel a GE-t, hogy a bezárás alternatívájaként keressen beruházási lehetőségeket, hiszen a társaság amúgy is gyártást telepít vissza külföldről az USA-ba. Brown március elején találkozott a GE érintett munkavállalóival is, hogy megvitassák a gyárak megtartását szolgáló stratégiákat.

Komoly leépítéseken van túl a GE Magyarországon

Ha a budapesti beruházás megvalósul, az némi gyógyírt jelenthet a korábbi években végrehajtott elbocsátásokra. (A képhez hozzá tartozik, hogy információink szerint a reménybeli bővítés nagyjából akkora létszámot jelent, mint amennyivel a termelés szezonalitása miatt negyedévről-negyedévre amúgy is ingadozik a GE hazai gárdája.)

A 2008 végén, 2009 elején végrehajtott átszervezéssel ugyanis - a hagyományos izzólámpák iránti kereslet zuhanásával összefüggésben - összesen félezer hazai munkahelyet szüntetett meg a GE. Akkor az érintettek között volt a budapesti, a kisvárdai, a nagykanizsai és a váci fényforrásgyár, a hajdúböszörményi és a zalaegerszegi alkatrészgyár, valamint a budapesti gépgyár gárdája is. Ezt követően a fényforrás-üzletágban további 2,6 ezer állás felszámolását vette tervbe a cég 2011 végéig, amit később 2,1 ezerre módosítottak, tavalyelőtt pedig azt jelentették be, hogy 600, 2011-ben elbocsátani tervezett dolgozót 2012 végéig mégis tovább foglalkoztatnak, a hagyományos izzók iránti kereslet újbóli növekedése miatt.

A GE tájékoztatása szerint a folyamatos befektetések, átképzések és a környezetbarát termékek gyártására való áttérés, valamint a ledgyártás magyarországi megindítása hozzájárult ahhoz, hogy a 2009-ben megindított átszervezés az eredeti tervnél jóval kevesebb munkavállalót érintett. Jelenleg mintegy hatezren dolgoznak a GE magyarországi fényforrás-üzletágában, míg a négy évvel ezelőtti tervek még azzal számoltak, hogy ötezren maradhatnak.

Gyártás és fejlesztés Magyarországon

A GE Lighting a fényforrások széles portfólióját gyártja idehaza az energiatakarékos kompakt fénycsövektől kezdve, a halogén és autólámpákon át egészen a kerámia-fémhalogén lámpákig és ledvilágításig. A hagyományos izzók kivonására a GE Lighting a környezetbarát termékek gyártására való áttéréssel és a fejlesztések folytatásával reagált. 2009-ben a budapesti technológiai központ munkatársainak vezetésével az üzletág megalkotta az Energy Smart lámpát, az első kompakt fénycsövet, amely formájában és méretében is megfelel a hagyományos izzók kiváltására. 2010-ben, ugyancsak Budapesten fejlesztette ki és itt is gyártja CMH StreetWise kerámia-fémhalogén termékcsaládot ami új, a láthatóságot és biztonságot segítő fehér fényű, energia- és költségtakarékos megoldást kínál a közvilágítás fejlesztésére. Az ezt követő évben Budapest lett az energiatakarékos halogén és kerámia-fémhalogén lámpák globális fejlesztő- és gyártóközpontja. A technológiai központ munkatársai magyar egyetemek és kutatóközpontok közreműködésével három új, még inkább környezetbarát, energiatakarékos fényforrást fejlesztettek ki. Az üzletág ugyancsak 2011-ben, Budapesten nyitotta meg európai világítástechnikai bemutatóközpontját. A GE fényforrás üzletága 2012-ben nagykanizsai gyárában megnyitotta európai led kiválósági központját.

Megállapodtak a kormánnyal

Tavaly decemberben a kormány hetedik multinacionális vállalatként kötött stratégiai együttműködési megállapodást a General Electric Hungary Kft.-vel.  Ezt megelőzően, 2012 őszén gyárbővítést jelentett be a GE Lighting: állami támogatással indították be Nagykanizsán a ledtechnológiás kül- és beltéri világítótestek gyártását és nyitották meg az európai led kiválósági központot. (A beruházási összegről és a létrehozott munkahelyek számáról nem nyilatkoztak.) Akkor Phil Marshall, a GE fényforrásüzletágának regionális elnök-vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak azt mondta, hogy ez az első lépésnek tekinthető, a későbbiekben a piaci folyamatok függvényében további beruházásokra, kapacitásbővítésre is számíthat az üzem. (Marshallt idén januárban Agostino Renna váltotta a poszton.) A bővítés várható idejére vonatkozó kérdésünkre a GE most azt válaszolta, hogy a terveket a piaci trendekhez, a kereslet alakulásához, valamint a világszerte gyorsan változó gazdasági és pénzpiaci folyamatokhoz igazítják.

A fentiek fényében valószínűleg nem téved nagyot az, aki szerint a ravennai üzem idetelepítése érdekében az elsősorban a termelőberuházásokat kedvelő kormány - szükség esetén - újra támogatást nyújthat a GE-nek.