"A készülő dokumentumfilm megörökíti a jelenlegi vészhelyzetet is, amikor a háromszoros olimpiai, huszonhatszoros világ- és harmincnégyszeres Európa-bajnok magyar úszó - dacolva a koronavírus-járvánnyal és az olimpia elhalasztásával - rendületlenül folytatja az edzéseket, és a három aranyat hozó riói olimpia után Tokióban újra versenybe száll a győzelemért" - írta a Nemzeti Filmintézet közleményében.

A forgatás februárban kezdődött. A járványhelyzet miatt a stábtagok most nem mehetnek két méternél közelebb Katinkához, mindent fertőtlenítenek, védőeszközöket hordanak.

A Katinka című portréfilm az olimpiára való felkészülés és a tokiói verseny dokumentálása mellett a harmincéves sportoló életútját is bemutatja.

Örülök neki, hogy folytatjuk a forgatást és ezt a kritikus helyzetet is megörökítjük, nekem tényleg nagyon fontos ez a film. Igazából engem legerősebben soha nem az érmek motiváltak, sokkal inkább az ösztönöz, hogy másoknak segítsek azzal, hogy a saját példámon keresztül megmutatom, hogy kemény munkával igenis el lehet jutni a csúcsra. Ez a dokumentumfilm erre szuper eszköz, és nagy megtiszteltetés számomra

- mondta Hosszú Katinka.

Minden dokumentumfilm-rendező vágya, hogy valami olyan extrém esemény történjen a forgatás alatt, amit a kamera megörökít az utókor számára, amire még álmában sem gondol senki - ez most nekünk sajnos maximálisan összejött - nyilatkozta Pálinkás Norbert rendező.

A Szupermodern Stúdió gyártásában készülő portréfilm a tervek szerint a tokiói olimpia után kerül a magyar mozikba. A film elkészítéséhez a Nemzeti Filmintézet - februári bejelentés szerint - 559,7 millió forintos támogatást hagyott jóvá.