Az energiaárak emelkedése miatt már október 10-én bezárták a nyíregyházi Júlia Fürdőt, valamint a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn található Hotel Fürdőház wellness részlegét. Ugyanakkor az Aquarius Élményfürdő, valamint annak a gyógyászati részlege tovább üzemelt. De mér nem sokáig.

A nyíregyházi közgyűlés döntései azonban már az Aquariust is érintik:  2023. január 9-től az Aquarius Élményfürdő működését határozatlan időre felfüggesztik. Ugyanakkor a tervek szerint a fürdő gyógyászati részlegét nem zárják be. A Hotel Fürdőház szállodai részlege is bezár november 7-től. Szintén november 7-től kezdődően nem fogad vendégeket az Ózoon Hotel és a Pangea Hotel. A Hotel Dzsungel viszont nyitva marad - írja a szakportál.

Esztergomban csökken a medencék hőfoka

Esztergom képviselő-testülete ugyan nem zárja be a városi fürdőket, de takarékossági intézkedésekről döntöttek.

A fürdőben a világítást a minimumra kell csökkenteni (medencetér, szaunavilág, folyosók, előterek, öltözők). Az öltözők mosdóiban mozgásérzékelőket kell felszerelni. A padlófűtést szakaszolni kell, csak azokban az öltözőkben működjön, amelyek használatban vannak.

A medencék hőfokát „minimum értéken” kell üzemeltetni. A csúszdamedence hőfokát még csökkenteni kell 2 Celsius-fokkal. A medencék élményelemeit akkor lehet bekapcsolni, ha azt a vendégszám indokolja,

A fürdőben a levegő hőmérsékletét 2-3 Celsius-fokkal kell csökkenteni. Meg kell találni azt az ideális pontot, ahol még nem kezd el a medence vize és a levegő hőmérsékletének kölcsönhatása elbillenni. Alacsony levegő hőmérsékletnél magasabb a párolgás, ami viszont a légkezelő gépek működését megnöveli - írja a lap.

Az öltözőblokkokat a vendégszámhoz igazodóan egyenként kell megnyitni, a többit lezárva, üzemen kívül kell helyezni. Meg kell vizsgálni az élményfürdő megújuló energiaforrásokkal való működtetésének lehetőségeit és költségvonzatukat.