Újraindultak a közműszolgáltatóknál a kikapcsolások – erősítették meg a Népszavának az ügyfélszolgálatokon. A napilap sajtómunkásai magánszemélyként érdeklődve azt is megtudták, hogy április elsejével – amikor tehát még élt a moratórium - az áramszolgáltatók több mint 55 százalékkal megemelték a visszakapcsolási díjakat.

Így az árammérő visszakötése – a számlatartozás megtérítése után, illetve azon felül – a háztartási villamosenergia-fogyasztók számára immár közel 30 ezer forintba fáj. (Fél évnél régebbi lekapcsolás, illetve egyedi szerelési igény esetén az összeg tovább nőhet.) A tartozások megtérítését követően a szolgáltatónak 24 órán belül újra a hálózatra kell kapcsolnia a mérőt. Az állami MVM áramszolgáltójánál a visszakötési díjon kívül az eddigi 17 napról 12 napra csökkent a számla kiállításától számított befizetési határidő is. (A mérő akkor kapcsolható ki a szolgáltatásból, ha az ellenérték a befizetési határidőtől számított 60 napon túl sem érkezik be.)

A gázcégek többsége esetén a visszakötési díjszámítás bonyolultabb. Ráadásul ezt nem is a „szolgáltató”, hanem a – jórészt eltérő tulajdonú – „elosztó”, vagyis a vezetékcég intézi. Az E.ON közép- és dél-dunántúli hálózatai esetén a tarifa az ügyfélszolgálaton kapott adatok szerint április 1-jével 31 872 forintról 32 380 forintra nőtt. Az MVM Főgáz, illetve MVM Égáz-Dégáz esetében az elérhető iratok szerint szerelőnként számlázzák az óradíjat, az utazással töltött időt és a megtett kilométert is figyelembe véve. A tétel átlag 20-30 ezer forintra becsülhető. A Tigáz honlapján többoldalas tarifatáblázat olvasható.