Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Roppant egyszerű módszerrel kideríthető lett volna, hogy hamis-e az aranyrúd - vallják szinte egyöntetűen a hazai aranykereskedők. A réz fajsúlya ugyanis sokkal kisebb, mint az aranyé, a trombitarézből készült "aranyrúd" tehát már kézbe fogva is gyanús lehetett volna.

Az eddigi hamisítók - ellentétben a most kirobbant botrány vélhető "főszereplőjével", a Kézizálog Zrt. "f.a."-Lombard Kft. "f.a." cégduó tulajdonosával, Bíró Péterrel - legalább arannyal vonták be a rezet, hogy az aranyrúdnak látsszon. A pápai fociklub tulajdonosaként is ismert egykori becsüs azonban erre már nem vette a fáradságot, és az általa felvett hitelekre trombitarézből készült rudat adott fedezetül.

A Napi.hu szerdán adta hírül ugyanis, hogy hamis aranytömböket adott biztosítékként a Kézizálog Zrt. tulajdonosa több magyar milliárdosnak és pénzintézetnek. A teljes veszteség akár 30 milliárd forint is lehet.

Aranyról szó sem volt

Más, dörzsöltebb csalók töltőanyagnak az arany fajsúlyához igen közelítő wolframot használtak, ezt öntötték körbe arannyal, de ők is lebuktak. A súly mellett ugyanis ma már egy, minden nagyobb kereskedőnél megtalálható ultrahangos műszerrel is lebuktatható a hamisító - még akkor is, ha wolframbéléssel látja el aranyrúdját. Ez a műszer ugyanis egyértelműen kimutatja, ha más, a nemesfémtől különböző anyag rejtőzik az aranyréteg alatt.

Mivel az ominózus magyar esetnél aranyról szó sem volt, nem aranyhamisításról hanem egyszerű csalásról van szó - összegezte véleményét a Napi.hu-nak Juhász Gergely, az aranykereskedelemmel foglalkozó Conclude Zrt. vezetője. Véleménye szerint a hagyományos aranykereskedelmet nem érintheti a most kipattant botrány, hiszen ez esetben nem a szükséges jelzésekkel és fémjellel ellátott, kereskedelmi forgalomba kerülő aranyrudakról volt szó, hanem "aranytárgyak" beolvasztásából készült rúd alakú tárgyakról. Bevett gyakorlat ugyanis, hogy a zálogházakból ki nem váltott aranytárgyakat beolvasztva értékesítik - ezt lovagolta meg a Kézizálog-Lombard tulajdonosa is.

Nem is hasonlít

A beolvasztott aranyból készült rúd egyáltalán nem hasonlít a filmekben is látott rudakhoz: felülete rücskös, és hiányoznak róla a jól ismert fémjelek és szimbólumok is. A Bíró-féle "aranyrudakra" szemtanúk szerint filctollal írtak egy számot és ezzel vezették félre a gyanútlan ügyfelet. Ez a szám egy hivatalos tanúsítvány jele volt, amiben az arany minőségéről, finomságáról adtak ki tanúsítást. Igaz, általában csak egy grammról - ennyit vittek ugyanis be az erre hivatott laboratóriumba - és "meglepő" módon a minta valóban arany volt. Nem úgy a rúd, amelyből állítólag a mintát vették. A becsapott ügyfél persze erről semmit sem tudott, így biztosra vette, hogy valódi beolvasztott aranyfedezetet kap a kölcsönbe adott milliókért.

Az aranykereskedelemben kizárólag nemzetközileg elfogadott és ellenőrzött cégek vehetnek részt. Magyar cégek közül csak a Metal-Art Zrt. gyárt aranyrudat. A London Good Delivery minősítéssel rendelkező árukat brit, svájci, német, sőt kazah cégek állítják elő és ezekben maximálisan meg lehet bízni. A befektetők főleg az ilyen jelzéssel ellátott aranyrudakat vásárolják akár kisméretűt, akár 400 unciás "téglát".

Varga Balázs, a BÁV Zrt. kereskedelmi igazgatója a Világgazdaságban is úgy vélte, a hamisítási ügynek semmiféle hatása nem lesz a kisbefektetői piacra, hiszen itt egy néhány ember által elkövetett csalásról lehet szó, valamint olyan tételekről, amelyek nagyságrendjük miatt meg sem jelennek a kiskereskedelemben. Aki pedig komolyan gondolja, hogy befektetési aranyba fekteti a pénzét, az tudja, hogy az egyedi, normál kereskedelmi forgalomban kaphatótól eltérő méret és kiszerelés esetén mindig szükséges azok bevizsgáltatása.

Már nyomoz a rendőrség

A Nemzeti Nyomozó Iroda április 7-én rendelt el nyomozást csalás gyanúja miatt egy gyanúsított ellen a hamisított aranytömbök ügyében - közölte az ORFK a hvg.hu kérdésére. Azt eljárás során házkutatásokra, lefoglalásokra és tanúkihallgatásokra is sor került, de a folyamatban lévő nyomozás érdekeire való tekintettel nem adnak további információt.