Roppant egyszerű módszerrel kideríthető lett volna, hogy hamis-e az aranyrúd - vallják szinte egyöntetűen a hazai aranykereskedők. A réz fajsúlya ugyanis sokkal kisebb, mint az aranyé, a trombitarézből készült "aranyrúd" tehát már kézbe fogva is gyanús lehetett volna.

Az eddigi hamisítók - ellentétben a most kirobbant botrány vélhető "főszereplőjével", a Kézizálog Zrt. "f.a."-Lombard Kft. "f.a." cégduó tulajdonosával, Bíró Péterrel - legalább arannyal vonták be a rezet, hogy az aranyrúdnak látsszon. A pápai fociklub tulajdonosaként is ismert egykori becsüs azonban erre már nem vette a fáradságot, és az általa felvett hitelekre trombitarézből készült rudat adott fedezetül.

QP | Quality Placement

A Napi.hu szerdán adta hírül ugyanis, hogy hamis aranytömböket adott biztosítékként a Kézizálog Zrt. tulajdonosa több magyar milliárdosnak és pénzintézetnek. A teljes veszteség akár 30 milliárd forint is lehet.

Aranyról szó sem volt

Még 2012-ben nagy vihart kavart, amikor New Yorkban olyan 10 unciás aranytömböt találtak, amelynek belsejében wolfram ipari fém volt. Ezzel közel 20 ezer dollárt vesztett a tulajdonos, az arany unciánkénti ára ugyanis 1774, a wolframé viszont mindössze 1 dollár volt akkor.

A hamisítási botrány leginkább az egyik legnagyobb feldolgozó céget, a svájci PAMP-ot (Produits Artistiques Métaux Précieux) érintette, a talált hamis aranytömbökön ugyanis az ő bélyegeik szerepelnek a sorszámmal és az arany tisztasági mutatójával.

Más, dörzsöltebb csalók töltőanyagnak az arany fajsúlyához igen közelítő wolframot használtak, ezt öntötték körbe arannyal, de ők is lebuktak. A súly mellett ugyanis ma már egy, minden nagyobb kereskedőnél megtalálható ultrahangos műszerrel is lebuktatható a hamisító - még akkor is, ha wolframbéléssel látja el aranyrúdját. Ez a műszer ugyanis egyértelműen kimutatja, ha más, a nemesfémtől különböző anyag rejtőzik az aranyréteg alatt.

Mivel az ominózus magyar esetnél aranyról szó sem volt, nem aranyhamisításról hanem egyszerű csalásról van szó - összegezte véleményét a Napi.hu-nak Juhász Gergely, az aranykereskedelemmel foglalkozó Conclude Zrt. vezetője. Véleménye szerint a hagyományos aranykereskedelmet nem érintheti a most kipattant botrány, hiszen ez esetben nem a szükséges jelzésekkel és fémjellel ellátott, kereskedelmi forgalomba kerülő aranyrudakról volt szó, hanem "aranytárgyak" beolvasztásából készült rúd alakú tárgyakról. Bevett gyakorlat ugyanis, hogy a zálogházakból ki nem váltott aranytárgyakat beolvasztva értékesítik - ezt lovagolta meg a Kézizálog-Lombard tulajdonosa is.

Nem is hasonlít

A beolvasztott aranyból készült rúd egyáltalán nem hasonlít a filmekben is látott rudakhoz: felülete rücskös, és hiányoznak róla a jól ismert fémjelek és szimbólumok is. A Bíró-féle "aranyrudakra" szemtanúk szerint filctollal írtak egy számot és ezzel vezették félre a gyanútlan ügyfelet. Ez a szám egy hivatalos tanúsítvány jele volt, amiben az arany minőségéről, finomságáról adtak ki tanúsítást. Igaz, általában csak egy grammról - ennyit vittek ugyanis be az erre hivatott laboratóriumba - és "meglepő" módon a minta valóban arany volt. Nem úgy a rúd, amelyből állítólag a mintát vették. A becsapott ügyfél persze erről semmit sem tudott, így biztosra vette, hogy valódi beolvasztott aranyfedezetet kap a kölcsönbe adott milliókért.

Az aranykereskedelemben kizárólag nemzetközileg elfogadott és ellenőrzött cégek vehetnek részt. Magyar cégek közül csak a Metal-Art Zrt. gyárt aranyrudat. A London Good Delivery minősítéssel rendelkező árukat brit, svájci, német, sőt kazah cégek állítják elő és ezekben maximálisan meg lehet bízni. A befektetők főleg az ilyen jelzéssel ellátott aranyrudakat vásárolják akár kisméretűt, akár 400 unciás "téglát".

Varga Balázs, a BÁV Zrt. kereskedelmi igazgatója a Világgazdaságban is úgy vélte, a hamisítási ügynek semmiféle hatása nem lesz a kisbefektetői piacra, hiszen itt egy néhány ember által elkövetett csalásról lehet szó, valamint olyan tételekről, amelyek nagyságrendjük miatt meg sem jelennek a kiskereskedelemben. Aki pedig komolyan gondolja, hogy befektetési aranyba fekteti a pénzét, az tudja, hogy az egyedi, normál kereskedelmi forgalomban kaphatótól eltérő méret és kiszerelés esetén mindig szükséges azok bevizsgáltatása.

Már nyomoz a rendőrség

A Nemzeti Nyomozó Iroda április 7-én rendelt el nyomozást csalás gyanúja miatt egy gyanúsított ellen a hamisított aranytömbök ügyében - közölte az ORFK a hvg.hu kérdésére. Azt eljárás során házkutatásokra, lefoglalásokra és tanúkihallgatásokra is sor került, de a folyamatban lévő nyomozás érdekeire való tekintettel nem adnak további információt.