Átlagosan 8-12 százalékos árcsökkentést hajtottak végre a prémium márkák esetében a Pamperst és a Liberót forgalmazó cégeknél. Információink szerint a harmadik nagy szereplőnél, a Huggiesnál is voltak jelentős kedvezmények, ugyanakkor Medve Csilla, a cég marketingmenedzsere lapunkkal közölte: a hazai piacon 6 százalékos részesedéssel rendelkező vállalat nem kíván részt venni az árháborúban.

Úgy tudjuk, a nagymértékű árcsökkenésekbe még novemberben fogott a Pampers forgalmazója. Az árháborúnak Janky Gyöngyi, a Procter & Gamble vállalati kapcsolatok menedzsere szerint az az oka, hogy az elmúlt bő egy év gazdasági válságának következményei hatottak a fogyasztók szokásaira, vásárlásaik gyakoriságára, illetve a vásárolt termékek összetételére is.

Mint közölte, a fogyasztók közül sokaknak emiatt jobban át kell gondolniuk a vásárlási döntéseiket, ők pedig forgalmazóként igyekeznek alkalmazkodni az adott piacon végbemenő változásokhoz. Több piaci szereplő is megerősítette, hogy a jelentős árcsökkenés nem hazai jelenség, hanem külföldről gyűrűzött be.

Visszaszorítanák a saját márkás termékeket

A válság mellett a prémium márkák árcsökkenésében szerepet játszhatott az a törekvés is, hogy megőrizzék piaci részesedésüket a kedvezőbb árú saját márkás termékekkel szemben, amelyek jelenleg 30-35 százalékos szeletet tudhatnak magukénak. Az ilyen termékek forgalmazóinak többsége ugyanis nem akar, illetve nem tud túl sokat engedni az árakból, így ők lehetnek az árháború nagy vesztesei.A népszerűbb private label termékek forgalmazóinál ugyanakkor elképzelhető a jövőben kisebb mértékű árcsökkentés, ha a saját márka pozícióját tartani akarják. Ez várható a Drogerie Marktnál is, a cég ugyanis meghatározó mértékben van jelen a saját márkás piacon Babylove pelenkájával - tudtuk meg Bokor Ritától, a társaság szortiment menedzserétől. A drogériahálózat a közeljövőben növekedésre nem számít, a jelenlegi részesedést viszont szeretné tartani - mondta Bokor. Hozzátette: véleménye szerint az árcsökkentéssel a prémium termékek gyártói a saját márkák erős pozícióit próbálják visszafogni.

Húsz százalékos árcsökkentés is előfordult

A Pampers termékek ajánlott fogyasztói ára az elmúlt fél évben átlagosan nagyjából 10 százalékkal csökkent. Piaci információink alapján azonban a maxi méretű, 7-14 kg-os gyerekenke készült pelenkák esetében 20 százalékos olcsóbbodás is bekövetkezett. Ezután a nagyjából 5-8 százalékkal drágább Libero pelenkák árát is csökkenteni kezdték. A hipermarketek akciói során pedig az is előfordult, hogy egy-egy gyártó prémium gyártmányának ára a standard termék ára alá került.

Azt nem lehet tudni, hogy az árháború meddig fog tartani, a megkérdezett vállalatok sem árulták el az esetleges további árcsökkenésre vonatkozó terveiket. A kiélezett verseny közepette ugyanakkor elképzelhető, hogy nem állnak meg itt a cégek, és további lépésekre készülnek a fogyasztók megnyerése érdekében.
QP | Quality Placement