Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az árstop önmagában nagyon is jónak tűnik a vásárlónak, legalábbis első blikkre, ez kétségtelen. Bár lehetett volna ügyesebben válogatni a stopos ételféleségeket, és más technikával szabni a mikéntjét, de hát most ez van, ebből kell enni – írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. A kérdés ugyanakkor mindig az, ki állja a számlát.

Nincs mit szépíteni, végül - előbb-utóbb - majdnem mindent a vásárló fizet - ha költségvetés adna pénzt, az is adóforint lenne, ha pedig a boltos rápakolja más termékre, az is a vásárló pénztárcáját laposítja.

Korábban már számolgatta a blog, mennyit is hoz a vásárló konyhájára az árstop. Az MNB számaiból kiindulva (a 7 alapvető élelmiszer súlya a fogyasztói kosárban a 2022-es súlyok alapján 1,7 százalék, az inflációt pedig februárban negyed százalékkal, márciusban fél százalékkal mérsékelték), hozzácsapva a háztartások fogyasztási célú várható kiadásait (2022-ben ez 29 ezer milliárd forint lehet), megbecsülhető volt korábban is, hogy februárban körülbelül 5-6 milliárd forintot, márciusban legalább 10-12 milliárd forintot takaríthattak meg a családok az ételárstoppal. Az április sem hozott enyhülést az árnyomásban, így az élelmiszer árstop fennállásának első három hónapjában összesen legalább 30 milliárd forint megtakarítást hozott a családoknak.

És ugyanennyi veszteséget a boltosoknak.

Az új gazdaságfejlesztésért felelős miniszterjelölt emelte a tétet.

Vizsgálják, hogyan lenne meghosszabbítható az árstop, akár úgy is, hogy újabb termékekre terjesszék ki.

A boltosok persze kevésbé örülnek a felvetésnek, mint a vásárlók, sőt. Nyilván az egyik érvként említett extraprofit, ami fedezetet nyújthat az árstop veszteségeinek fedezésére, azért nem jellemző minden élelmiszeres boltosra, minél kisebb, annál kevésbé. Emellett a beszerzések, valamint a saját működés drágulása is faragja a boltos hasznát.

A frissen felvetett és sajtóhírekben közreadott 1-1,5 százalékos, inflációt mérséklő hatás nem kevés (feltételezhető, hogy ez csak az élelmiszerekre vonatkozik). És nagyobb súlyt is jelez a korábbiaknál.

A kedvezmény értéke így nagyobb, mint amivel korábban számolni lehetett. A legóvatosabb becsléssel is az kerekíthető ki az eddig megismert MNB-s és kormányzati számokból, hogy februártól június végéig legalább 65 milliárd forint az árstop ára. Úgy, hogy mindeközben hónapról-hónapra emelkednek az élelmiszerárak a mezőgazdasági alapanyagok termelői, valamint az élelmiszeripar átadási árait nézve.

Tehát, ha hosszabbítanak rajta, akkor nem csak az időszak megnyújtása, hanem a tovább emelkedő boltos beszerzési árak is növelik a vásárlók nyereségét, ami ugyanakkor a boltosok vesztesége.

Idén márciusban az élelmiszerboltok értékesítése a mennyiséget tekintve 2,7 százalékkal csökkent. Igaz, a bázisesztendők közül 2020-ban nagyot nyomtak felfelé az adatokon a vásárlók spájzolási rohamai.