Sok a kérdés az árusokban a kormány árbefagyasztásával kapcsolatban a Fény utcai piacon. A kormányrendeletet még sok kereskedő nem olvasta, pedig februártól az október 15-i árhoz kell visszatérniük és az árat 3 hónapig, április végéig kell tartaniuk majd.

Meglepetésként érte a múlthéten a Baromfi Termék Tanácsot a kormány bejelentése, Csorbai Attila szerint húshiányra kell készülni, mivel az ágazat, így is nehéz helyzetben van.

A drasztikusan megnövekedett költségek miatt gyakorlatilag a termelők nem is nagyon akarják lefogadni az állományokat, hiszen veszteségesen senki nem akar termelni

 – mondta az ATV híradónak az elnök.

A liszt árának befagyasztásáról is sok a kérdés a Magyar Gabonafeldolgozók Szövetségénél. Pótsa Zsófia főtitkár az ATV híradónak azt mondta, a változás leginkább a kereskedelmi árrést érinti.

Míg a csirkemellfillé ára emelkedett egy év alatt, addig a most befagyasztásra került sertéscomb ára tavaly csökkent, árát mégis rögzítették. Nem úgy, mint a krumpliét, ami nem szerepel az árbefagyasztásban, bár 30,3 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor.

A GKI vezetője szerint azért került ezek a termékek az árbefagyasztás körébe, mert relatíve kis súlyt képviselnek. Nagyságrendileg fejenként 500 forintot lehet megspórolni egy 10-15 százalékos áremelkedés után.