Szeptember 12-én 20. alkalommal fog össze a Budapest Borfesztivál, a borász szakma és a Máltai Szeretetszolgálat, hogy bebizonyítsák közös feladatunk a rászorulók segítése. A Jótékonysági borárverésen befolyó összeget a tiszaburai varroda támogatására fordítják. (A tiszaburai varrónők készítették a borfesztivál pohártartó szütyőit is.)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szeretne a varrodában egy új, modern varrószobát kialakítani a gyerekek számára, hogy fiatalon megismerhessék a szabás-varrást, mint szakmát, amit később munkájuk során, hobbiként vagy egyszerűen hasznos tudásként alkalmazhatnak felnőtt korukban. A tervek között szerepel, hogy a varrodában óvodák és iskolák számára tartanak rendszeres foglalkozásokat, illetve új felnőttképzéseket indítanak sok környékbeli nőnek adva ezzel szakmát és lehetőséget a kezébe.

Az aukciót élőben közvetíti az Axioart, a Live szolgáltatásnak köszönhetően online licitekkel is tudják támogatni a nemes ügyet.

Dubicz Borászat - 1014' Irsai Olivér, Superior Olaszrizling, Fríz Hárslevelű
Kép: Axioart

Szeptember 13-án 29. alkalommal rendez plakátárverést a Pest-Budai Árverezőház. A közel 200 tételből álló aukción dekoratív filmplakátokra, politikai-, zenei-, szocreál-, kiállítási-, mezőgazdasági- és reklámplakátokra licitálhatnak az érdeklődők. A poszterek kiválóan illeszkednek a mai modern lakások és irodák enteriőrjébe. Míg a ritka és a festmények értékeit is meghaladható plakátok elsősorban a gyűjtők és hosszú távú befektetésben gondolkodók számára lehetnek igazán izgalmasak, addig az elsőrangú válogatásban a megfizethető egyediséget keresők is megtalálhatják a számításaikat.

Az aukció legdrágább tétele Manno Miltiades 1920-as országgyűlési választásokra készített szenzációs műve. A Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártjának készült propaganda plakát valószínűleg nagy mértékben segítette a pártot a többség támogatásának megszerzésében. A plakátot hártyapapírra nyomtatták, sérülékenysége miatt 3-4 darabnál több nem maradt meg ilyen szép állapotban. A kuriózumszámba menő tétel kikiáltási ára 500 ezer forint.

Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja - Testvérek! Tartsunk össze!
Kép: Axioart

A kereskedelmi plakátok közül érdemes kiemelni a kedves és egyedi hangulatot árasztó Fogadjunk egy Zi-Zi-be (grafikus: Tomaska Irén), a Mikulás vásár (grafikus: Molnárné Seres Júlia) és az ismert Közért reklámot, az Egyél halat a legjobb falat! (grafikus: Macskássy).

A filmplakátokban bővelkedő árverésen igazi ritkaságok is kalapács alá kerülnek. Ilyen például a Felvidéki András által 1979-ben komponált Csillagok Háborúja plakát, mely talán a legritkább és leghíresebb mind közül. A plakát 300 ezer forintos indulóárral várja a licitálókat.

A plakátok szeptember 13-ig tekinthetőek meg a Pest-Budai Árverezőházban (1073 Budapest, Erzsébet körút 37.), az árverés teljes anyag itt található.

Szeptember 15-én este 8 órakor zárul az Amor Del Arte VI. online aukciója. A mostani anyagból Boros Gyula és Farkasházy Miklós festményei érdemelnek külön említést, előbbi 360 ezer, utóbbi 280 ezer forintos kikiáltási árat kapott.