Egy esetleges negyedik mobiltelefon-szolgáltató megjelenése újabb árversenyt generál majd a piacon, az állam pedig a frekvenciák eladásával új bevételekre tehet szert − mondta Nyitrai Zsolt, a fejlesztési tárca infokommunikációs államtitkára az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága informatikai és távközlési albizottságának ülésén, amikor az elmúlt egy év munkáját értékelte. Nyitrai kiemelte: a piac dönti el, hogy lesz-e negyedik szolgáltató, a kormány ennek a lehetőségét, feltételeit teremti meg. A kormányzat mindenesetre hamarosan kiírja a tendert a 900 megahertzes frekvencia értékesítésére, ami megteremti egy negyedik mobilszolgáltató megjelenésének lehetőségét a piacon. A 900-assal együtt az 1800-as frekvencia is megnyílik, lehetőséget teremtve ezzel a jelenleginél sokkal gyorsabb (LTE) internetszolgáltatás előtt.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy a kormány bevezette a sávos frekvenciadíjat, ami érdekeltté teszi a távközlési szolgáltatókat abban, hogy fejlesszék az infrastruktúrát, ellentétben a korábbi szabályozással. Nyitrai elmondta, hamarosan módosítják az elektronikus hírközlésről szóló törvényt, mivel a 2003-as jogszabály már több ponton idejétmúlt. Középpontba kerül az ügyfél, a fogyasztóvédelem, illetve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével együttműködve megnyugtatóan rendeződik majd a mobilfizetés helyzete. Az államtitkár elmondta, már sikerült tető alá hozni azt a megállapodást, ami a .hu domainnevek esetében két hétről egy-két napra csökkentette a regisztrációt.

A kormányzati infokommunikáció konszolidációjáról kifejtette, az állam újratárgyalt sok szerződést, aminek eredményeképpen 15 milliárd forintot spórolt meg. A hálózatkonszolidáció célja a költségtakarékosság és a sávszélesség maximalizálása. Az állam ugyanis maga akarja kiszolgálni a saját szervezeteit, a lehető legolcsóbban és a legjobb feltételekkel. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a szélessávú fejlesztések 12 milliárdos keretösszegű vállalkozói pályázatai hamarosan megjelennek. Nyitrai szólt a "kényszerből" bevezetett és a távközlési cégeket is sújtó különadóról, egyúttal hangsúlyozta, hogy az érintett cégek megértették a kormány helyzetét, s eközben jelentős nagyságrandű beruházásokba fogtak.

Napi