Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minél előbb szükséges volna új biztosítónál kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kfgb) szerződést kötnie a román Astra Biztosító magyarországi fióktelepénél maradt valamennyi kgfb-ügyfélnek. Közülük az esetleg díjhátralékban lévőknek rendezniük kell tartozásukat, különben az Astra-szerződés díjtartozás miatti megszűnése (60 nap) után - új érvényes szerződés hiányában - a biztosítási díjnál magasabb fedezetlenségi díjat kell fizetniük, illetve kötelesek lesznek az általuk esetlegesen okozott kár miatti kifizetés megtérítésére is a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) Kártalanítási Számlájának is.

Az Astra Biztosítónak 169 ezer magyarországi kgfb-szerződője volt 2015. augusztus 31-én, amikor a román pénzügyi felügyelet (ASF) visszavonta a társaság tevékenységi engedélyét. Piaci adatok szerint a biztosító által 2015. szeptember 30-ig meghirdetett közös megegyezéses szerződésmegszüntetés, majd az Astra-ügyfeleknek október 8-től életbe lépett szabad kgfb-átszerződési szabályai nyomán számuk mostanra az eredeti ügyfélkör kevesebb, mint negyedére apadt. Számos még meglévő üzembentartónak egyébként is a naptári év végére esik a biztosítási évfordulója.

Az Astra kgfb-ügyfelei a jogszabály szerint bármikor azonnal új szerződést köthetnek egy másik hazai biztosítónál, anélkül, hogy kezdeményezniük kellene régi Astra-szerződésük megszüntetését. Korábbi biztosításuk az új kgfb-szerződés kockázatviselésének kezdete előtti napon automatikusan megszűnik.

A biztosítóváltás elmulasztása jelentős kockázatokat hordoz az érintett ügyfeleknek. Bár - a tevékenységi engedéllyel már nem rendelkező - Astra Biztosító felszámolását az illetékes román legfelsőbb bíróság még mindig nem rendelte el, a magyarországi fióktelep tájékoztatása szerint 2015. december 1-jétől a biztosítási tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatásokat már nem tudja teljesíteni (díjigazolást és zöldkártyát nem tud kiadni, a díjakat nem könyveli le, a kártörténeti nyilvántartásba sem tud adatokat jelenteni), illetve a kgfb-s károkat sem téríti meg.

Az Astra Biztosító valamely kgfb-ügyfele által okozott, de az Astra Biztosítóhoz még be nem jelentett károkkal kapcsolatos kárbejelentéseket változatlanul a MABISZ Elkülönített Szervezeti Egysége (MABISZ ESZE) fogadja. Fontos, hogy a MABISZ ESZE-hez ismételten be kell jelenteni az Astra Biztosítóhoz korábban bejelentett, de ki nem egyenlített kgfb igényeket is. A Mabisz ESZE a törvény szerint ugyanis csak akkor tud kárt téríteni, ha a károsult bejelentése megtörtént, így ezt célszerű a lehető leghamarabb jelezni. Itt nyilvántartásba veszik a kárbejelentéseket, megszervezik és lebonyolítják a károsult gépjárművek szemléjét, bekérik a kár elbírálásának előkészítéséhez szükséges, indokolt iratokat és ki is fizetik a jogos károkat - közölt az MNB.