Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hosszú száraz időszak után ugyan az időjárás esősebbre fordult, ám legalább 100, néhol 150 milliméter csapadék hiányzik a talajból, az alsó rétegek teljesen kiszáradtak. A homokos területeken kifejezetten rossz a helyzet - írta a lap.

A GOSZ-hoz érkező információk szerint a termelők jelentős része költségei csökkentéseként elhagyja a fejtrágyázást, kihagy bizonyos technológiai elemeket, ennek következtében pedig az aszály miatti terméskiesés fokozódik.

A legrosszabb állapotban lévő őszi káposztarepcét több tízezer hektáron kellene kitárcsázni, mert akkora károkat szenvedett el. Petőházi Tamás szerint azonban elképzelhető, hogy sok termelő a reménytelen állapotban lévő repcét is a földben hagyja, mert ilyen körülmények között még azt is kockázatosnak tartja, hogy a helyére kukoricát vagy napraforgót vessen.

A legutóbbi állapotfelmérések alapján az őszi kalászosok most sokkal rosszabb állapotban vannak, mint ősszel, a millió tonnás nagyságrendű terméskiesést már biztosnak veszik a szakértők, de a gabonapiacon most a kivárás a jellemző - írta a Világgazdaság.