Az idei csapadékeloszlás és ennek nyomán a szántóföldi terméseket tekintve gyakorlatilag kettészakadt az ország: míg a Dunántúlon közepes és sok helyütt jó a termés, az Alföldön szinte bibliai időket idéző aszály tombol - írja a Portfolio.hu. Az eredmények országos szinten sem fényesek: az eddigi kár a magyar agráriumban idén 400 milliárd forintra becsülhető.

Bizonyos termények esetében ráadásul a gazdák nagyobb területben gondolkodtak, mint korábban. Például az árpa vetésterülete mintegy 30 százalékkal nőtt a korábbihoz képest, ám az össztermés 10 százalékkal kevesebb, mint tavaly. A búza esetében is lényegesen kevesebb termés várható, ám itt egyelőre a teljes vetésterület nagyjából 31-32 százalékán fejeződött be az aratás, így csak becsülni lehet a veszteségeket.

Nem jut exportra

Tragikusan gyenge az idei kalászos termés Magyarországon – mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Az árpa aratása lezajlott, itt kész adatokat lehet már mondani. Az országos átlag 4,5 tonna hektáronként, amely abból adódik, hogy a Dunántúlon 5, az Alföldön 2-3 tonna közötti átlagokat arattak hektáronként.

A búza esetében még javában zajlik a betakarítás, itt egyelőre 3,5-4 tonna közötti országos termésátlagot lehet becsülni. A Dunántúlon még nagyon az elején tart a búza aratása, egyelőre nehéz számokat mondani, de az Alföldön 2 és 4 tonna között mozog a hektáronként eredmény

Ahol hektáronként 2-3 tonnát arattak, ott teljesen egyértelműen komoly veszteséget szenvednek el a gazdák, de még 4 tonna körül sem képződik nyereség a jelenlegi magas inputanyagárak miatt. Az idei évben a kalászos gabonák esetében lényegesen kisebb lesz az exportárualap, mint korábban.