A Continental makói telephelyén az elmúlt hetekben egyre hosszabb időre szüntették be a munkát a dolgozók, akik a cég által felmondott kollektív szerződésben rögzített jogaikat szeretnék visszakapni. Így többek között a korlátlanul elrendelhető túlórák, a 10 évnél régebb óta a cégnél dolgozók pluszjuttatásainak elvétele ellen küzdenek. A többek között a túlórákat is szabályozó kollektív szerződés nyári felmondása után ugyanis számos dolgozó távozott a cégtől, a maradóknak pedig azóta kisebb létszámmal, sokkal többet kell túlórázniuk, mert a megrendelések időközben ismét megszaporodtak. Emiatt előbb egy 2 órás figyelmeztető, majd egy 8 órás, utána pedig egy 24 órás sztrájkot szerveztek - olvasható a lap portálján.

A munkabeszüntetéseket a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) és a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) szervezi, a cégnél azonban működik még két másik szakszervezet is. Ezek közül a Contitech Dolgozók Független Szakszervezete (CDFSZ) nem támogatja a munkabeszüntetést.

A Continental rendre azt hangsúlyozza közleményeiben: elkötelezett abban, hogy megállapodjon egy új, versenyképes kollektív szerződésről. A vezetőség múlt pénteken is a kollektív szerződésről szeretett volna tárgyalni, a sztrájkbizottság tagjai azonban erre nem voltak hajlandóak. Radics Gábor, a GSZSZ elnöke szerint ugyanis ez csapda, mert a cég így akarja ellehetetleníteni, törvénytelenné tenni a sztrájkot. A munkáltató nem hajlandó a sztrájkkövetelésekről tárgyalni, ehelyett keddre is a kollektív szerződésről szóló tárgyalásra hívta az MGSZ-t. A sztrájk és a kollektív szerződésről való tárgyalás azonban jogtechnikailag nem egyeztethető össze, hiszen a munkabeszüntetés nem irányulhat a kollektív szerződés kikényszerítésére. Ezért, ha elkezdenének arról tárgyalni, akkor nem sztrájkolhatnának tovább - magyarázta Radics Gábor.

A munkaadó célja szerinte csak az időhúzás, mert ha ebbe belemennének, a dolgozók elveszítenék az egyetlen érdekérvényesítő eszközüket, a sztrájkot, a szakszervezeti vezetők pedig továbbra is csak hosszadalmas látszategyeztetéseken vehetnének részt. A korábbi, hónapokon keresztül zajló kollektív tárgyalások viszont nem vezettek eredményre.