Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybank közleménye szerint az elmúlt hónapokban 23 pénzügyi intézménynél - kereskedelmi bankoknál, takarékszövetkezeteknél, fióktelepeknél - végzett témavizsgálatot a 2015 februárjától életbe lépett "fair banki" szabályrendszer előírásai betartásának ellenőrzésére.

Kifejtették, hogy a fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló törvényben, a hitelintézeti törvényben, nemzetgazdasági miniszteri és kormányrendeletben megjelent fair (etikus) előírások a tisztességes hitelezés feltételeit teremtették meg Magyarországon. Ezek egyebek közt részletes ügyféltájékoztatási kötelezettséget írtak elő a hitelezők és közvetítők számára a szerződéskötés előtt.

Ennek megfelelően az MNB a vizsgálatsorozat során kiemelten ellenőrizte, hogy az érintett pénzügyi intézmények, továbbá - a rájuk vonatkozó speciális szabályok kapcsán - pénzügyi közvetítők a szerződéskötés előtt jogszabályszerűen teljesítették-e szóbeli, írásbeli tájékoztatási kötelezettségeiket.

A jegybank 21 pénzügyi intézménynél állapított meg kisebb súlyú jogszabálysértést. A piaci szereplők gyakorlatában rendszerszintű hiányosságok nem voltak, ám az MNB hiányosságokat tárt fel egyes, szerződéskötést megelőző tájékoztatási elemekben, így a függő közvetítőkre vonatkozó előzetes tájékoztatás, a jelzáloghitelek esetén adandó személyes információnyújtás, jelzáloghitel-törlesztőrészlet változatlanságának időtartamára vonatkozó tájékoztatás, a szerződéskötést megelőzően kötelezően átadandó dokumentumok, illetve a jellemző hitelszerződések mintaszövegének intézményi honlapon történő közzététele kapcsán.

Az érintett hitelintézetek még a vizsgálat ideje alatt kijavították a feltárt hiányosságokat, az MNB által számukra előírt további kötelezéseket pedig jelenleg teljesítik - közölte a jegybank.