Még mindig nem adta be a Paks II. atomerőmű építéséhez szükséges földmunkák megkezdésére irányuló kérelmét a beruházás mögött lévő Paks II. Zrt. - tudta meg a Népszava az Országos Atomenergia Hivataltól (OAH). A magyar állami megrendelő ez év novembere és jövő év februárja között, több részletben tervezi benyújtani a résfalazásra és a talajszilárdításra vonatkozó kérelmeket - közölte a napilappal a hatóság. Mindezek elbírálása legfeljebb három hónapot vehet igénybe.

Ez lehet az oka, hogy Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter igen tág határok között szabta meg a földmunkák megkezdésének határidejét a parlament fenntartható fejlődési bizottságénak keddi ülésén. Az MTI szerint azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy a földmunkák a jövő év első felében indulnak

Ezzel szemben a miniszter korábban, a gazdasági bizottság 2018 közepi ülésén 2020 szeptemberére nem hogy a földelőkészítő munkákat, de már az azt követő első betonöntést is kilátásba helyezte. Egy tavaly decemberi konferencián a gödörásásra 2020 végi-2021 januári kezdést valószínűsített.

A napilap egyes  forrásai szerint az engedélykérelmek néhány hetes csúszása nem gyakorol jelentős hatást a beruházás végrehajtására. Más szakértők szerint viszont, elveszni látszik az az időnyereség, amit az előzetes engedélybeadással akartak elérni.

Bár még atomenergia-párti szakértőknek sem tetszett, hogy a teljes erőműépítésre vonatkozó engedély megszerzése előtt, ettől elválasztva engedélyeztetik az alapozási földmunkák megkezdését, a beruházó 8 hónapot akart nyerni ezzel a manőverrel. A jelenlegi helyzet viszont az, hogy októbertől februárig akár 5 hónapot is késhetnek a benyújtással, amivel lassan értelmét is veszítheti a szakmai kifogások ellenére keresztülvert megoldás.

A Népszava az üggyel - az atomerőmű-építés határidejének lehetséges csúszásával - kapcsolatban megkereste az illetékeseket, de sem Süli János hivatala, sem a Paks II. Zrt. nem válaszolt a napilap kérdéseire.