Szalmonella lehetséges jelenléte miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívja és kivonja a forgalomból a sajátmárkás, 200 grammos kiszerelésű, 8 tojásos eperlevél elnevezésű termékét - adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a C17 tételszámú, 2024. július 26-ai minőségmegőrzési idővel rendelkező száraztésztát ne fogyasszák el.

Az Auchan pedig jelezte a vevőknek, hogy az ügyben érintett terméket vigyék vissza áruházaikba, ahol annak teljes vételárát megtérítik blokk hiányában is.

Kép: Nébih

A szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. Ezek a baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet.

A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges. A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori - írja a Nébih a honlapján.