Összesen 1,7 milliárdot fordít a dolgozók béremelésére az idén az Auchan - közölte a boltlánc még hétfőn. Most az is kiderült, hogy ez mit jelent egy-egy dolgozó esetében.

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza kérdésére ugyanis részletesebb információkat adott a boltlánc. A cég válasza szerint az új bérpolitika célja, hogy minden szakmai szinten emelkedjen az alapbér és kivétel nélkül minden alkalmazott fizetése növekedjen.

QP | Quality Placement

Bőven 400 ezer feletti fizetés az online boltban

Például egy pék vagy cukrász pozíció esetében 8 órás állásban pótlékokkal és egyéb juttatásokkal együtt az elérhető legmagasabb havi jövedelem bruttó 336 ezer forint, az online áruházunkban dolgozó kiszállító munkatársak esetében ez az összeg elérheti a havi bruttó 434 ezer forintot

- közölte a boltlánc.

A Buksza számításai szerint a 336 ezer és a 434 ezer forintos havi bruttó - adókedvezmények nélkül  -nettóban körülbelül 220-225 ezer, illetve 280-290 ezer forintot jelent az érintetteknek. Az Auchan-dolgozóknak a fizetés mellé  átfogó élet- és balesetbiztosítás, valamint 5 százalékos vásárlói kedvezmény is jár. Továbbá a munkavállalók a vállalat részvényesi programjában is részt vehetnek.

Arra a kérdésre, hogy szeretnék-e kihasználni a túlóratörvényben engedélyezett 400 órás keretet az Auchan azt válaszolta, a társaság célja, hogy a dolgozókat elsősorban normál munkaidőben foglalkoztassa. A kiemelt kereskedelmi időszakokban diákmunkások, nyugdíjas vagy kölcsönzött munkaerő segítségét is igénybe veszi a cég. A jövőben pedig akkor szeretnének élni a túlóra lehetőségével, amikor azt a regionális munkaerőpiaci helyzet feltétlenül megkívánja vagy munkatársaik erre igényt tartanak.

Mit csináltak a többiek?

Visszatérve a fizetésekre: pár nappal az Auchan bejelentése előtt a 13 ezer embernek munkát adó Spar közölte, hogy megegyezett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével a béremelésről. Így a munkaerőpiac által leginkább kitett területeken, a legnagyobb létszámot kitevő áruházi munkakörökben, valamint a logisztikai központokban a kezdő alapbér minimum havi bruttó 220 ezer forint (nettó 146.300 forint gyerekkedvezmény nélkül) 2019. január 1-től.

A Spar előtt pedig az Aldi ismertette az idei bértábláját, amely szerint 10,88 százalékkal magasabb fizetéshez jutnak a bolti dolgozók. Nem sokkal később a diszkontlánc közölte, hogy a múlt évben a dolgozóknak adott 5000 forintos cafeteriakeretet beépíti a bérekbe, ennek eredményeként egy bolti eladó havi bruttó fizetése az idén közel 310 ezer forintot tesz ki.

Az előbbi cégek mellett a Tescótól, a Lidltől és a Penny Markettől is megkérdeztük, terveznek-e az idén béremelést, ha igen, akkor mekkorát és ennek eredményeként egy bolti dolgozó bruttó és nettó fizetése mennyi lesz. Utóbbi cégektől még várjuk a választ, amint megkapjuk azokat, újabb cikkel jelentkezünk.