A kereskedelmi lánc visszahívta az Auchan Tuti Tipp márkájú szeletelt, vákuumcsomagolt 100 grammos kiszerelésű disznósajtot, mert a terméknél fennáll a Listeria monocytogenes szennyezettség veszélye. A termék Minőségmegőrzési ideje 01.06.2022 - olvasható a hatóság honlapján. 

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a fenti azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el! Az érintett termék bármelyik Auchan üzletbe visszavihető, a termék árát blokk nélkül is visszatérítik. 

Kép: Auchan Magyarország

A hatóság honlapja szerint a "Listeria monocytogenes" a természetben széles körben előforduló emberi megbetegedést okozó baktérium. "A hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, így minden olyan 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet, amelyben a baktérium szaporodni képes, és amit fogyasztás előtt nem hőkezelnek (pl. nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült tejtermékek; lágysajtok; nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények; nyers halak, füstölt lazac; szeletelt élelmiszerek)" - írják.

"Az emberi megbetegedéseknél lényeges szerepet játszik az immunrendszer állapota, egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeria-val szennyezett élelmiszer fogyasztása, azonban legyengült immunrendszerű emberek, várandós nők, idős emberek esetében az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is súlyos megbetegedést okozhat. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat"