Az Axioart 83 filmes posztert felsorakoztató online plakátaukciója október 9-én este 8 órakor zárul. Az árverésen olyan kultfilmek posztereire licitálhatnak az érdeklődők, mint a Titanic, Az oroszlánkirály, A keresztapa III., a Schindler listája, a Szellemirtók, az Indiana Jones, Az ötödik pecsét és az Óz a csodák csodája.

A Bud Spencer filmek szerelmesei pedig az alábbi posztereket vihetik haza: Sötét Torino, Aranyeső Yuccában, Élet vagy halál, Az ördög jobb és bal keze és a Kincs, ami nincs.

A világhírű filmek plakátjai mellett a plakátok legendás tervezőiről se feledkezzünk meg! Árendás József három bravúros posztere is szerepel az árverésen. Az Egyszerű eset plakátján (azon a film főszereplője Romy Schneider látható; a 31. árverési tétel) a fénykép sejtelmes hangulatát hangsúlyozza a feltűnő tipográfia és az élénk sárga háttér. Árendás sziporkázó ötletességéről tesz tanúbizonyságot az Út a végzet felé című lengyel film (69. tétel) posztere. A harmadik általa tervezett A papa mozija (66. tétel) plakátján a grafikus az amerikai pop-artot idézi meg.

Moziplakát (1981), grafikus: Árendás József

Ha már legendás grafikusok, akkor mindenképpen említést érdemel Miklós Károly A francia hadnagy szeretője és Bánki László Felfelé a lejtőn című filmhez készített posztere, az előbbi 10 ezer, az utóbbi 12 ezer forintos kikiáltási árat kapott. A teljes aukciós anyag itt tekinthető meg.

Október 11-én tartja a Kieselbach Galéria 62. őszi aukcióját, ahol 205 tétel kerül Kieselbach Ákos kalapácsa alá. Az aukció sztártétele Czóbel Béla 1920-as végén festett Kertben című vászna, 24 millió forintos kikiáltási árral és 36-55 milliós taksával várja a liciteket. A kép az érett Czóbel intakt, ihletett remekei közé tartozik. A kiállítási katalógus szerint a festményt a készítés után Czóbel igen hamar eladhatta, így évtizedekkel később nem nyúlhatott bele a képbe, így maradhatott meg az alkotás vizuális egysége.

Czóbel Béla: Kertben (Táj fákkal), 1920-as évek vége

"Az egzotikusak tűnő központi fa magasztos sziluettje uralja a képet, háttérbe utasítva a narancsos tűzben izzó szénaboglyákat, amelyek olyan valószínűtlenül türemkednek be a liget fái közé, mintha a festőnek csak a pazar színkontrasztok miatt lett volna rájuk szüksége" - olvasható a katalógusban.

Az árverés drágább tételei között szerepel még Sassu Aligi Három lovag csatája és Vörös Géza Műtermi csendélete (Kilátás a Dunára a művész újlipótvárosi otthonából), az előbbi 18 millió, az utóbbi 14 millió forintos kezdőárat kapott. Batthyány Gyula, Pittner Olivér, Rippl-Rónai József, Nagy István és Bernáth Aurél festményei 7,5 és 10 millió forint közötti indulóárat kaptak.

Vörös Géza: Műtermi csendélet (1930 körül)

Az aukciósház ismét színvonalas kortárs anyaggal várja az érdeklődőket. Közülük Hantai Simon Blanc című műve indul a legmagasabbról, 12 millió forintról. A festmény Hantai érett periódusából való, a festő emblematikus "gyűrtnek" (pliage) nevezett technikájával készült.

Hantai Simon: Blanc, 1973-1974

Csernus Tibor 1991-es Aktok tükörrel című olajképe 7,5 millió, Hantai Simon Római csendélet című alkotásáért 6,5 millió, míg Lakner László Godot-ra várva kollázsára 1,2 millió forintról indul a licit. Az árverés anyaga itt tekinthető meg.

Október 13-án este 8 órakor zárul az Amor Del Arte VII. online aukciója, ahol festmények, grafikák, ékszerek és műtárgyak kerülnek kalapács alá. A mostani anyagból Ernst Wobeck Lovak viharban és Budai István Nimfa 2 festményei érdemelnek külön említést, az előbbi 350 ezer, az utóbbi 280 ezer forintos kikiáltási árat kapott.