Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha lesz nagyságrendben és minőségben megfelelő eladó benzinkúthálózat, azt készek vagyunk megvásárolni és üzemeltetni - jelentette ki a WirtschaftsBlattnak adott interjúban Horváth Ferenc, a Mol Nyrt. feldolgozási és kereskedelmi (downstream) üzletágért felelős ügyvezető igazgatója. "Semmilyen konkrétummal nem tudok szolgálni" - tette hozzá -, "de megerősíthetem, hogy a tervet nem adtuk fel. Egyáltalán nem kizárható, hogy egy nap ismét egy magas minőségű, széles lefedettséggel rendelkező benzinkúthálózatot üzemeltessünk Ausztriában".

A Mol piacvezető Magyarországon, Horvátországban és Szlovákiában az üzemanyag kiskereskedelemben. Csehországban, Romániában, Szerbiában és Szlovéniában pedig a három legnagyobb üzemanyagtöltőállomás-üzemeltető között van - írja a WirtschaftsBlatt.

"Ausztriából nem azért vonultunk ki, mert már nem akartunk jelen lenni, hanem mert telített a piac. Hálózatunk nem működött jól és túl kicsi is volt" - idézi a lap Horváth Ferencet. A B2B üzletágban azonban a Mol jelenleg is évente 900 millió eurót forgalmaz olajtermékekből Ausztriában.

A finomító üzletágban a Mol a hatékonyság javítására összpontosít és nem tervez nagyobb akvizíciókat - közölte a lappal Horváth Ferenc, hozzátéve, hogy folyamatban van a két horvátországi finomítóról a döntés, hogy melyiket zárják be. Ehhez azonban szükséges még a horvát leányvállalat, az INA másik nagy részvényesének a beleegyezése is.

A Mol a horvátországi finomító-kapacitás egy telephelyen történő összpontosítására törekszik - mondta Horváth Ferenc. Nincs értelme a helyi keresletnél két-háromszor nagyobb finomítói kapacitást fenntartani - mutatott rá. A sisaki finomító jelenleg is csak időről időre üzemel. A rijekai finomító viszont fejlettebb technológiai színvonalat képvisel és ezért nagyobb esély van a megtartására. "Végleges döntés még nem született, de lesz döntés" - fogalmazott a Mol downstream üzletágért felelős igazgatója a WirtschaftsBlattban megjelent cikkben.

A Mol finomító üzletágában az utóbbi időben nőtt a nem orosz eredetű nyersolaj feldolgozásának az aránya. A finomítók szükségletének jelenleg mintegy 15 százalékát az adriai szállítási útvonalon fedezi a Mol, a horvátországi finomítók szükségletének pedig több mint a felét. Az arány nem ellátási biztonsági, hanem gazdasági és pénzügyi okokból a jövőben is emelkedni fog - idézi a WirtschaftsBlatt Horváth Ferencet.