Kilenc évre kiválasztja - a jelenleg a pénzügyminiszter irányítása alá tartozó - Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF), hogy mely autókereskedők szállíthatnak gépjárműveket a költségvetési intézményeknek, a nyertesekkel nettó 82,5 milliárd forint értékben kötnének keretmegállapodást - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) megjelent hirdetményből.

A KEF közbeszerzési kiírása több szempontból is aggályos, korrupciós kockázatot hordoz a közbeszerzési dokumentumokat különféle algoritmusok, indikátorok alapján szűrő Red Flags alkalmazás szerint. (Az alkalmazás célja, hogy segítse a korrupció megelőzését és feltárását az állampolgárok, újságírók és hatóságok számára. A projektet a közpénzek átlátható elköltésért küzdő szervezetek, a K-Monitor Iroda és a Transparency International Magyarország valósítja meg, az Európai Bizottság támogatásával.)

Miért lehet aggályos?

A minisztériumok és a Miniszterelnökség ellátását végző, valamint a központosított közbeszerzési rendszert működtető KEF autós tendere aggodalomra ad okot abból a szempontból, hogy annak eredményeként a megszokott négy év helyett kilenc évre (108 hónapra) kötnének a nyertesekkel keretmegállapodást, valamint ezzel meglehetősén magas, nettó 82,5 milliárd forint keretösszegű megrendeléshez jutnának a szállítók. Továbbá a kiírásban nincsenek pontosan meghatározva a gazdasági-pénzügyi alkalmasságnál a minimumkövetelmények, amiket a pályázóknak teljesíteniük kell - hívja fel a figyelmet a Red Flags. A KEF a közbeszerzést részekre osztotta, és azt is meghatározta, hogy részenként csak egy ajánlattevővel köt majd szerződést - ez leszűkítheti a nyertesek körét, még akkor is, ha a pályázók konzorciumot alkotva közösen jelentkeznek az eljárásra.

Mit vesznek?

A közbeszerzést járműkategóriánként 15 részteljesítésre bontották, ezek között megtalálhatók többek közt a főként rendvédelmi és honvédelmi célra használt járművek éppúgy, mint a minisztériumok és háttérintézmények áruszállítói vagy a felsővezetők által használt autók. (A rendvédelmi és honvédelmi szervek autóparkjának megújítása folyamatos volt az elmúlt években, a KEF legutóbb 2017-ben 45 milliárd forintért kötött keretmegállapodást ezek beszerzésére. Például csak az ORFK az elmúlt két évben bruttó 33 milliárd forintért kapott 3131 darab személy- és teherautót a Vezess.hu által kikért korábbi adatok szerint; köztük több száz Mercedest és Audit is vásároltak.)

A KEF új autóbeszerzése
KategóriaKeretösszeg (milliárd Ft)
1. Alsó-közép, 3. kategóriájú, ügyintézői feladatok ellátására alkalmas személygépkocsi4,6
2. Közép (5.) kategóriájú ügyintézői személygépkocsi14,0
3. Közép (5) kategóriájú többfunkciós személygépkocsi8,5
4. Felső-közép (7.) kategóriájú személygépkocsi12,5
5. Felső-közép (8.) kategóriájú személygépkocsi4,25
6. Egyterű (1.) kategóriájú személygépkocsi4,5
7. Egyterű (1.) kategóriájú emelt terepjáró képességű7,5
8. Egyterű (4.) kategóriájú emelt terepjáró képességű1,0
9. Egyterű (5.) kategóriájú személygépkocsi10,3
10. Ötszemélyes áruszállító terepjáró (Pick-up)1,5
11. Kisáruszállító (3.) kategóriájú haszongépjármű1,85
12. Kisáruszállító (3.) kategóriájú többfunkciós gépjármű2,8
13. Áruszállító (1.) kategóriájú-kompakt haszongépjármű5,0
14. Áruszállító (1.) kategóriájú-magasított kivitelű haszongépjármű2,2
15. Speciális kialakítású szállítójármű (normatíván kívüli)2,0
Forrás: TED, KEF

Szerviz és javítás is kell

Az ajánlattevőknek az autó leszállítása mellett szerviz és kárjavítási szolgáltatást is biztosítaniuk kell a költségvetési szerveknek. A közbeszerzés részvételi jelentkezési határideje augusztus 6-án jár le.

A pályázati kiírásból az is kiderül, hogy mindezt magyar költségvetési forrásból finanszíroznák, uniós támogatást ezúttal nem használnának fel. A költségvetési szervek - és a központosított közbeszerzési rendszerhez önként csatlakozó egyéb szervezetek - a saját költségvetésükből fizetnek majd az autókért és a karbantartásért a KEF keretmegállapodásában részt vevő nyertes ajánlattevőknek.

Lapunk megkereste a KEF-et, hogy mely szervezetek rendelhetnek az új keretmegállapodás alapján járműveket, a válasszal frissítjük majd a cikket.