Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetek és a kecskeméti Mercedes-gyár között a következő évek emeléseiről, valamint a juttatási rendszer megváltoztatásáról A munkáltató eredetileg 13 százalékot akart megadni a jövő évre, de a szakszervezetek ezt kevesellték, így sikerült elérniük, hogy 2020-ig összesen akár 35 százalékos lehet az alapbér emelése.

Korábbi sajtóhírek szerint 2019-ben 22 százalékra számíthatnak a dolgozók, a következő évben pedig 10 százalék.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) honlapján megjelent bejelentés szerint átalakul a kollektív célprémium strukturálása is és bruttó 320 ezer forintot ér majd el. Ez fordítható: egyösszegű Vakáció juttatásra, garantált júliusi kifizetéssel, valamint 100 százalékban kifizetett 13. havi juttatásra is már egyéves szolgálati idő után.

A dolgozók dönthetnek a cafeteriáról: évente bruttó 340 ezer forintos juttatás Szép-kártyára vagy bruttó 280 ezer forint összegű készpénzre (havi részletekben).

Új juttatási elemként pedig megjelenik a havi szenioritási bónusz az alapbéren felül a szolgálati idő alapján, a harmadik évtől évente emelkedő mértékben, ez 7-14 ezer forint között mozog. Valamint az ötödik évtől plusz egy szabadnap jár a munkatársaknak.

A szenioritási bónusz akár megoldást is jelenthet a magyar termelővállalatokat sújtó egyik legnagyobb problémára is a fluktuációra is. Ahogy azt a Napi.hu részletesen bemutatta cikkében, a dolgozók gyors cserélődése egyre komolyabb gondokat jelent a vállalatoknak, a betanítási költségek megugrása és a termelési kiesés miatt is.