Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál úgy tudja, hogy megoldás jobban kommunikálható, ám összességében több kockázatot is hordoz.

A részletek ugyanakkor csak augusztus végére válnak nyilvánossá - figyelmeztető lehet az ügyfelek számára, hogy az NGM nem kötelező forintosításról beszél, ami azt jelzi, hogy a kedvező árfolyam ellenére sem bizonyos, hogy az ügyfelek széles tömege jobban jár majd, ha forintra vált.

A lap szerint a az elmúlt hetekben zajló egyeztetéseken annak ellenére indult a kedvezményes árfolyam alkalmazása felé a tárgyalások menete, hogy számos jogos aggály vethető fel a megoldással kapcsolatban.

Egyrészt a Kúria jogegységi döntése szerint az árfolyamkockázatot az ügyfélnek kell viselnie a devizahiteleknél. Másrészt az MNB kimutatásai szerint a forintosításra váró autóhitelesek harmada eddig sem a piaci árfolyamon, hanem annál kedvezőbb árfolyamon törlesztett.

A piaci szintnél kedvezőbb árfolyam viszont politikailag jobban kommunikálható, az ügyfelek jobban úgy érezhetik, hogy "megküzdöttek" értük. Ráadásul a tartozás kiszámítása csak egy szorzást tesz kötelezővé - nem kell olyan bonyolult számítási metódussal élni, mint az elszámolásnál, amely - tisztessége ellenére is - komoly ellenkezést váltott ki az ügyfelek körében.