Ha valaki felhajt egy fizetős útszakaszra, akkor fizetnie kell. Ez alól nincs kibúvó - írta kérdésünkre a NÚSZ Zrt., mikor arról érdeklődtünk, hogy ha valaki csak pár perccel csúszik ki a vásárlásra rendelkezésre álló 60 percből, akkor érdemes-e méltányossági kérelemmel fordulnia a céghez.

Az autósok 2018 óta nem kapnak büntetést, ha díjfizetés nélkül elhaladnak egy e-matrica ellenőrzőpont előtt és 60 percen belül pótolják a hiányosságot. Ez a szabály éppen a jóhiszemű úthasználókat védi. Az állami cég indoklása szerint a határt valahol meg kellett húzni: ha valaki 61 perc után vásárol matricát, akkor is meg fogják büntetni. (Fontos, hogy a 60 perces szabály nem azt jelenti, hogy egy óráig ingyenes a pálya, hanem ennyi idő áll rendelkezésre, hogy megvegyük a matricát.)

A NÚSZ statisztikája szerint a díjköteles szakaszra történő felhajtást követően vásárlók túlnyomó többsége már 30 percen belül be szokta pótolni a jogosultság vásárlást, a fennmaradók pedig a 45. perc lejárata előtt. A 60 perces határidő közelében, vagy azt követően már nagyon kevesen vannak.

Sajnos a 60 perc körüli (előtte és utána pár perccel) vásárlók többsége a díjköteles szakaszra történő felhajtást követően gyakran nem pótolják kötelességüket az első lehetséges értékesítési helyszínen, hanem tovább közlekednek a második, vagy harmadik vásárlási helyszínig is, ahol ha netán többen állnak a sorban, akkor előfordul, hogy a vásárlással már kicsúsznak a 60 perces lehetőségből.

- hívja fel a figyelmet a NÚSZ.

Az egészségügyi okot sem fogadják el

A jogszabály nem ad lehetőséget arra sem, hogy valaki utólag - akár orvosi, vagy kórházi igazolással - kérjen felmentést a büntetés megfizetése alól ha esetleg egészségügyi vészhelyzet miatt hajtott fel a pályára. (Ismerve az emberek észjárását könnyen vezethetne ez tömeges visszaélésekhez is - szerk.)

Egy kivétel létezik

Amikor viszont valamilyen baleset, vagy ideiglenes korlátozás miatt az intézkedő hatóság feltereli a járműveket egy díjköteles útszakaszra, akkor az általuk küldött igazolás elegendő a büntetés törléséhez.

Ha igazságtalannak érzi a büntetést, akkor is fizessük be

Ettől függetlenül előfordulhat, hogy valakit jogosulatlanul büntetnek meg. Fontos, hogy ebben az esetben is be kell fizetni a büntetést, ugyanis ha az jogtalan, akkor a pénz visszajár, ha viszont jogos, de ez már csak 60 nappal később derül ki, akkor nem 14 875, hanem 59 500 forintot kell kifizetni.

A pótdíjas ügyben történő ügyintézésnek nincs halasztó hatálya a befizetési határidőre - írta korábban a NÚSZ egy Facebook-bejegyzésben.