Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptember 1-jétől 35 évre koncesszióba adta a magyar kormány a gyorsforgami utak fenntartását és építését. A szerződést elnyerő magántőkealap végső tulajdonosai között ott van Mészáros Lőrinc és Szijj László milliárdos nagyvállalkozók.

A koncessziós időszak 2057-ig tart, ekkor úgy kell átadni a kezelt hálózatot, hogy az útszakaszokat teljesen felújították, ráadásul erre garanciát is kell vállalni - tudta meg az RTL Híradó Szimicsku Lászlótól, az újonnan alapított Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatójától.

Összesen 1237 kilométernyi gyorsforgalmi útszakasz került át a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-hez. Az állam később átad további 161 kilométernyi autópályát is, ezeket a szakaszokat jelenleg is építik.

A magánüzemeltetők további kötelezettsége a szóvivő szerint:

  • 538 kilométert kell fejleszteni annak érdekében, hogy azonos színvonalon legyen a hálózat (felületcsere, útburkolati jelek lefestése, táblák kihelyezése stb.)
  • 272 kilométernyi új autópályát kell építeni.
  • 273 kilométernyi bővítés (Budapest-Győr között 2x3 sávos lesz az út + teljes értékű leállósávat is kiépítenek. Ugyanezt megteszik az M7-en Budapest és Szabadbattyán között, valamint az M3-on Nagytarcsától Gyöngyösig).
  • Minderre 10 évük van, elsőként a színvonal kiegyenlítéséhez látnak neki.

Emelik a szolgáltatási színvonalat

Szimicsku László szerint szeptember elsejétől az lesz a legfontosabb változás a hazai autópályákon, hogy az állammal kötött szerződés értelmében magasabb színvonalú szolgáltatást kapnak majd az autósok. Példaként említette, hogy

  • sűrűbben kell majd az illemhelyeket, pihenőhelyeket tisztítani,
  • sűrűbben kell a szemetet elszállítani,
  • veszély esetén pedig rövidebb idő alatt kell reagálni.

A szerződés szerint eddig C színvonalon működtek az autópályák, de a jövőben A szintet kell biztosítani – fogalmazott a kommunikációs igazgató.

Szimicsku László tájékoztatása szerint a szerződésben meghatározott rendelkezésre állási díjat csak akkor kapja meg teljesen a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., ha megfelelő szolgáltatást nyújt. A kommunikációs igazgató azt ugyanakkor üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, hogy ez a díj legfeljebb hány százalékkal csökkenthető.

Az átadás során végigmentek az érintett úthálózaton és összesen hatezer hibát (például kátyút, repedést, egyenetlenségi problémát) találtak. Ezek javításával kezdik el a munkát.

Átvették a dolgozókat és megvették a gépeket

Jogfolytonosan átvették az összes autópályán dolgozó munkatársat (a Magyar Közúttól például 900 embert), valamint az összes eszközt a legkisebb csavartól a legnagyobb munkagépekig. Az szintén üzleti titok, hogy az utóbbiakért mennyit kellett fizetni, a vételárat már át is utalták.

A kommunikációs igazgató azt mondta, az átvett dolgozók továbbra is minden eddigi juttatást megkapnak, eddig egy ember sem jelezte, hogy távozna - olvasható az rtl.hu-n.